Uutinen

Kepan toiminnanjohtaja Sundman: Kepa vahvemmin osaksi sosiaalifoorumia

Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman katsoo, että sosiaalifoorumissa maailman menoa pohditaan samojen käsitteiden kautta kuin Kepassa. Siksi Kepan tulisikin voimistaa osallistumistaan Maailman sosiaalifoorumin toimintoihin.
Kimmo Lehtonen
27.1.2003

Ignacio
Presidentti Ignacio "Lula" da Silva puhui foorumiyleisölle ulkoilmateatterin lavalta

PORTO ALEGRE -- Sundmanin mukaan Porto Alegren kolmannesta Maailman sosiaalifoorumista lähtee maailmalle selviä viestejä, joilla on selkeä kansainvälispoliittinen merkitys.

"Ensimmäinen niistä on valmisteilla olevan Irakin sodan ehdoton vastustus. Kansainvälinen mielipide sotaa vastaan on viime aikoina selvästi vahvistunut. Porto Alegresta lähtee osanottajien mukana kunnon eväät uudenlaisen kansainvälisen rauhanopposition luomiseksi. Tämä vielä huomaamaan joka paikassa", Sundman ennustaa.

Toinen viesti on hänen mukaansa on se, että Sosiaalifoorumin sateenvarjon alle kokoontunut monenkirjava kansalaisyhteiskunta on jatkossa entistäkin varteenotettavampi kansainvälinen toimija kaikissa taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen liittyvissä avainkysymyksissä.

"Erityisesti jälkimmäinen viesti ja sen perillemeno liittyy Brasilian uuteen poliittiseen tilanteeseen ja rooliin. Vasta paikan päällä tajusi oikeasti, millaisesta yhteiskunnallisesta ilmiösta on kyse."

Sundmanille viime vuoden lokakuun vaaleissa valitun vasemmistolaisen Igancio "Lula" da Silvan palopuhe noin 100 000 kuulijan edessä ulkoilmateatterin lavalta oli tapaus sinänsä. Karismaattinen entinen ay-johtaja osaa ottaa yleisönsä ja pitää puheensa sujuvasti ja temperamenttisesti ilman papereita latinalaisamerikkalaiseen tyyliin.

"Symbolinen tapa, jolla hän muistutti juuristaan sosiaalifoorumin takaa löytyvässä kansalaisyhteiskunnassa ja perusteli matkaansa Davosin talousfoorumiin, oli samalla poliittinen ele, joka kertoo sosiaalifoorumin uusista mahdollisuuksista."

Sundman myöntää, että ei yksi Lula kesää tee. Siksi hänen mielestään onkin ratkaisevaa kuinka laajaa yhteistyöverkostoa maailmanlaajuisesti voidaan rakentaa Lulan esittämän köyhyyden vastaisen ohjelman ympärille.

"Meille eurooppalaisille, niin hallituksille kuin kansalaisyhteiskunnillekin, tämä tarjoaa melkoisen haasteen lähitulevaisuudessa."

Tapahtumana kolmas sosiaalifoorumi on kooltaan noin kaksinkertainen viimevuotiseen verrattuna, väkeä kaikkiaan noin 100 000.

"Siitä huolimatta muurahaispesän tavoin sellaisellekin joukolle tehty rakennelma kuitenkin toimii. Suurkokousten teknisiin puutteisiin allergisille tälläinen massatapahtuma on toki painajainen, ja kenelle tahansa vakavaa yhteiskunnallista vaikuttamistyöta tekevälle tämä 'formaatti' on yksinkertaisesti liian iso."

Se, että foorumin kokoluokan tapahtuma ylipäätään voidaan toteuttaa, on useiden Maailma Kylässä -tapahtumien ja muiden poliittisten megatapahtumien veteraanin mukaan uskomaton ja suurta kunnioitusta herättävä suoritus.

"Foorumin yleisilmettä voisi luonnehtia kaksijakoiseksi", Sundman pohtii. "Suurissa konferensseissa ja paneeleissa kansalaisyhteiskunnan suuret nimet pitivät suuria puheita. Niiden tehtävä oli ensisijaisesti herättää uhmaa, ilmaista protestimielialaa, luoda yhteishenkeä ja vetää suuret linjat".

Sundmanille mieleenpainuvimpia puhekokemuksia ovat tähän mennessä olleet pakistanilaissyntyisen kirjailijan ja yhteiskuntakriitikon Tariq Alin puhe sotaa ja militarismia vastaan sekä uruguaylaisen kirjailijan Eduardo Galeanon puheenvuoro täpötäydellä sisästadionilla rauhasta ja arvoista.

"Ilman sellaisia hengennostatusta ei mikään suurtapahtuma voi toimia. Mutta tämän 'kuoren' sisältä löytyy seminaareista ja paneeleista melkoinen määrä sisällöllisesti tarkempaa ja vivahteikkaampaa poliittista analyysia sekä vaihtoehtoisten aloitteiden pohdintaa. Ongelmaksi muodostuukin se, miten kaikki tämä arvokas työskentely voidaan koota yhteen ja viedä osanottajien kotikonnuille pureskeltavaksi. Isännät ovatkin kyllä tällä kertaa panostaneet aiempaa enemmän jälkidokumentointiin."

Kepan osalta Sundman sanoo, että sen viimeaikaisessa ohjelmatyössä 'lokalisaatio' ja 'demokratisaatio' ovat nousseet avainsanoiksi. Siksi Sundman foorumin kokemusten perusteella voikin rauhallisin mielin todeta, että Kepa ei ole yksin jäsentämässä maailman menoa juuri samaisten käsitteiden kautta.

"Se on hyvä peruste laajentaa ja systematisoida Kepan osallistumista Maailman sosiaalifoorumin prosesseihin jatkossa."

Porto Alegressa vahvistettiin jo aiemmin tehty periaatepäätös siitä, että neljäs Maailman sosiaalifoorumi järjestetään Intiassa vuonna 2004. Vuonna 2005 palataan taas uudestaan Porto Alegreen.

"Ensi vuoden tapahtuman intialaiset isännät ovat huikean tehtävän edessä, poliittisesti ja organisatorisesti. Intiassa hindunationalistiset oikeistotuulet puhaltavat voimakkaina, ja Intian nykyhallitus suhtautuu lähes vihamielisesti sosiaalifoorumin kaltaisiin hankkeisiin."

"Intian kansalaisyhteiskunta on monenkirjava ja valtavan kokoinen. Siksi se on myös monella tavalla riitainen. Intialaiset kumppanit tekevät varmasti kaikkensa onnistuakseen. Siinä he tarvitsevat laajaa kansainvälistä tukea", Sundman painottaa.

Kepan pitkäaikaiset yhteistyökumppanit ovat keskeisellä paikalla mukana Intiassa pidettävän foorumin valmisteluissa. Siksi Sundman katsoo, että Kepassakin tulisi miettiä pikaisesti osallistumista neljännen sosiaalifoorumin valmisteluihin selvästi korkeammalla profiililla kuin tähän asti.

"Yksi mahdollisuus, josta myös muutamat täällä mukana olevat Kepan kumppanit ovat olleet kiinnostuneita, on niin sanottu etelä-etelä yhteistyön edistäminen. Se voisi tapahtua siten, että Kepa järjestäisi foorumin puitteissa erityisen yhteistyöseminaarin etelän kumppaniensa kanssa."