Uutinen

Kepan kumppanijärjestö INSIST mukana Acehin avustustoimissa

Kepan indonesialaisen kumppanijärjestön INSISTin päämääränä on auttaa Acehin katastrofialueella erityisesti niitä ryhmiä, joita virallinen hätäapu ei tavoita.
Henri Myrttinen
7.1.2005

 Kuva: Tytöt katsovat merelle.
Joulukuun lopun maanjäristys ja tsunamiaalto ovat vaikuttaneet myös Kepan indonesialaisen yhteistyökumppanin INSISTin toimiin. INSIST (Indonesian Society for Social Transformation) toimii koko Indonesian kattavana verkostona ja sen jäseniä työskenteli myös katastrofialueella. Ainakin seitsemän INSISTin paikallisen yhteistyökumppanin perheineen tiedetään kuolleen Acehissa ja Pohjois-Sumatralla.

INSIST on aloittanut omat avustustoimensa hyödyntämällä omia kansallisia ja kansainvälisiä verkostojaan. Järjestö on pyytänyt eurooppalaisia yhteistyökumppaneitaan tukemaan katastrofityötä rahallisesti sillä välin kun alueelliset yhteistyökumppanit Kaakkois-Aasiasta osallistuvat käytännön tukitoimiin.

Esimerkiksi INSISTin pitkäaikainen malesialainen kumppani Pusat KOMAS on lähettänyt 16-henkisen lääkäriryhmän Pohjois-Sumatralle. INSISTin kansallinen verkosto on puolestaan perustanut Medaniin, Pohjois-Sumatran maakuntaan, koordinaatiokeskuksen ja työtä Acehissa koordinoidaan Bireunissa sijaitsevan koulun kautta, jonka kanssa INSISTilla on ollut aiemmin yhteistyöprojekteja. INSISTin päämääränä on auttaa erityisesti niitä ryhmiä, joita virallinen hätäapu ei tavoita.

INSIST on lähettänyt Acehiin ryhmän arvioimaan alueen avuntarvetta, ja sen jäsenjärjestöt ovat erikseen lähettäneet lääkäreitä sekä avustusryhmän korvaamaan vähissä olevan bensiinin biodieselillä.

Don Marut, Insistin pääsihteeri, on parhaillaan Acehissa ja raportoi, että hätäapua on saapumassa alueella. Jatkuvana ongelmana on kuitenkin hidas tahti, jolla ruumiita saadaan poistettua alueelta. Uutistietojen mukaan alueella on jo pula säkeistä, joihin ruumiit pakataan. Myös jäte- ja vesihuollon äärimmäisen huono tila edesauttavat tautien leviämistä.

Hätäavun lisäksi Aceh - ja koko Indonesia - kaipaavat pidemmän tähtäimen tukea. Näihin kuuluu esimerkiksi velkojen anteeksiantaminen. Pelkästään helmikuussa Indonesian on määrä maksaa takaisin 350 miljoonaa dollaria vanhoja velkoja korkoineen.

Acehin avustustoimia vaikeuttaa myös alueen hankala poliittinen tilanne. Maakunnassa on ollut vuodesta 1976 lähtien käynnissä sisällissota, jossa Vapaa Aceh -liike (GAM) taistelee keskushallintoa vastaan. Eräät avustusjärjestöt ovat väittäneet asevoimien läsnäolon hankaloittavan avustustoimia. Tilannetta vaikeuttaa myös alueella vallitseva "siviilihätätila", joka korvasi viime toukokuussa varsinaisen sotatilan. Avustustoimien kannalta olisi tärkeätä, että alueen poliittiset ongelmat ratkaistaisiin mahdollisimman pian ja että päätösvalta siirtyisi asevoimilta demokraattisesti valituille siviilielimille.


Kirjoittaja työskentelee Kepan yhteystiedottajana Indonesiassa.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista
Guardianin kooste Aasian katastrofista