Uutinen

Kepalla on nyt 200 jäsenjärjestöä

Ilona Niinikangas
10.4.2000

Humanitaarista avustustyötä tekevästä Nada Hopesta tulee Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksen 200. jäsenjärjestö. Samalla Kepan hallitus hyväksyy Helsingissä toimivan Afghans' Associationin hakemuksen. - Olemme onnellisia siitä, että Kepaa pidetään näin tärkeänä, sanoo vs. järjestöpäällikkö Maija Seppo.

Kehitysyhteistyön Palvelukeskukseen kuuluu monenlaisia kehitysyhteistyötä tekeviä ja kehitysmaakysymyksistä kiinnostuneita järjestöjä. Kepa tukee niiden toimintaa järjestämällä muun muassa koulutusta, antamalla hankkeiden suunnitteluun ja rahoitukseen liittyviä neuvoja, tarjoamalla kokoustiloja sekä tiedottamalla ajankohtaisista asioista. Kepalla on kenttätoimistoja Managuassa, Lusakassa ja Maputossa. Järjestö täytti tänä vuonna 15 vuotta.

Uusin jäsen, Nada Hope sai alkunsa vuonna 1993, kun helsinkiläinen Nytte Ekman katsoi ilta toisensa jälkeen Bosnian sodasta kertovia uutisia ja mietti, kuinka tavalliset suomalaiset voisivat auttaa sodan uhreja. Ekmanin ympärille kokoontui pieni joukko maailman tilanteesta huolestuneita ihmisiä, ja he alkoivat kerätä vaatteita, elintarvikkeita, pesuaineita ja rahaa. Alku oli lupaava: muutamassa kuukaudessa järjestön tilillä oli jo 70 000 markkaa odottamassa lähettämistä kroatialaisen lastenkodin asukkaille.

Jatko on sujunut vähintään yhtä hyvin. Viime vuonna matkaan lähti yli 30 täyttä rekka-autollista, eikä puheenjohtaja Ekmanin into näytä loppuvan. Joulukuussa 1999 järjestö yllätti kodittomat kosovolaislapset tuomalla heille lähemmäs kahdeksansataa pakettia, joista löytyi lahjoja, vaatteita ja elintarvikkeita. -Olin yksin vastuussa kaikesta, muistelee Ekman. -Tavaraa tulvi kotiin ja Auroran sairaalassa sijaitsevalle varastolle. Kahden päivän sisällä sain 200 puhelua ihmisiltä, jotka olivat lukeneet tempauksestamme sanomalehdestä. Osa lahjoittajista haluaa edelleen tietää, mitä lapsille kuuluu.

Tänä vuonna avustuskuljetuksia ajetaan ainakin Kosovoon, Bulgariaan, Serbiaan ja Viroon. Kotimaassa Nada Hope kasvattaa suomalaisia suvaitsevaisuuteen ja auttaa pakolaisia uuden elämän kynnyksellä. Järjestön jäsenet tukevat muun muassa Kosovon albaaneja paluumuuttoon liittyvissä ongelmissa.

Kehitysyhteistyön Palvelukeskus on pääkaupunkiseudulla toimivalle avustusjärjestölle tuttu, mutta jäsenyyden hakeminen tuli ajankohtaiseksi vasta nyt. Ekman uskoo, että jäsenjärjestöt voivat tukea toisiaan ja Kepan kautta löytyy uusia yhteistyökumppaneita. -Yksin toimiva järjestö on vahva, mutta yhteistyölläkin on puolensa, toteaa hän.

Lisätietoja: Ilona Niinikangas, Kepan tiedottaja Puhelin 09 - 584 23 233.