Uutinen

Kepakumppanin puolison murha oli poliittinen

Perjantaina julkistettujen poliisin ballististen tutkimusten mukaan Kepan kumppanijärjestö CALPI:n asianajajan María Luisa Acostan huhtikuussa surmattu puoliso ammuttiin miaminkreikkalaisen liikemiehen Peter Tsokosin asianajajan Peter Martínezin omistamalla käsiaseella.
Kimmo Lehtonen
6.10.2002

Francisco García Vallen surmattiin kotonaan 8. huhtikuuta. Uhria oli ensin kidutettu monella tavoin ja sitten hänet oli teloitettu ampulla. Bluefieldsin kauppakamarin puheenjohtaja García Vallella ei tiedetty olevan vihamiehiä millään suunnalla ja koska uhrin ja asianajaja Acostan asunnosta ei myöskään ryöstetty juuri mitään arvokasta, verityön motiivien pääteltiinkin alusta lähtien olevan poliittisia ja liittyvän Acostan toimintaan.

Kuva: Kimmo Lehtonen
Kuvan paratiisisaari on kuuleman mukaan nykyään "ranskalaiskirjailijan" omistuksessa. Hänen talonsa vartijat yrittivät estää rantataumisen saarelle. Liikemies Tsokos myy samanlaisia Nicaraguan kansallisomaisuudeksi luokiteltavia Cayos Perlasin saaria internetissä osoitteessa www.tropical-islands.com. Kuva: Kimmo Lehtonen

Murhamiehiä on tiettävästi ollut kaksi, joista toinen on tunnistettu Peter Tsokosin autonkuljettajaksi ja henkivartijaksi. Oikeus tuomitsi hänet etsintäkuulutetuksi Vallen murhasta. Vaikka Tsokosin ja Martínezin yhteydet murhaan sen toimeksiantajina olivat melko selviä, pitävien todisteiden puuttuessa molemmat vapautettiin sillä erää epäilyistä.

Acosta on vuosikausia toiminut Nicaraguan alkuperäiskansojen ja etnisten ryhmien maaoikeuksien puolustamiseksi ja viimeisen kolmen vuoden aikana hän on joutunut vastakkain erityisesti mafiayhteyksistään epäillyn Peter Tsokosin kanssa. Tsokos on haalinut vilpillisin keinoin vaikutusvaltaisen bluefieldsiläisen asianajajansa avulla merkittäviä maaomaisuuksia Nicaraguan Karibian rannikolta. Acostan toiminta kyläyhteisöjen lainopillisena neuvonantajana ja oikeuksien puolestapuhujana on tuonut Tsokosin kansallisten ja autonomialakien vastaiset maakaupat julkisuuteen Nicaraguan lisäksi myös maan rajojen ulkopuolella. Useista Tsokosin "kaupoista" on käynnissä edelleenkin oikeusprosesseja eri oikeusasteissa.

Acostan toiminta on ollut tuloksellista. Merkittävin niistä saatiin vuosi sitten, kun Acostan johtaman CALPI:n (Centro de Asistencia Legal a Pueblos Indigenas)ja muutaman muun järjestön tuella mayangna-intiaanien yhteisö Awas Tingni voitti vuosia kestäneen oikeustaistelun Nicaraguan hallitusta ja ulkomaisia puuyhtiöitä vastaan. Costa Ricassa sijaitsevan Yleisamerikkalaisen ihmisoikeustuomioistuimen ottama kanta intiaaniyhteisön puolesta on ainutlaatuinen päätös Latinalaisen Amerikan historiassa.
Myöhäiseksi venähtänyt kokous huhtikuun kahdeksantena mitä ilmeisemmin pelasti María Luisa Acostan hengen, sillä on mitä todennäköisimmin ollut varsinainen surmatyön kohde. Hän oli jo viimeisen vuoden aikana saanut useasti murhauhkauksia puhelimitse. Niiden jälkien tiedettiin johtavan suoraan Tsokosin ja Martínezin sylttytehtaalle. Murhan jälkeen Maria Luisa Acosta ymmärrettävistä syistä ei ole voinut asua Bluefieldsissä, vaan on pitäytynyt vanhempiensa luona Tyynen valtameren puolella.

Tänään Kepan toimisto oli yhteydessä asianajajaan ja hän kertoi jatkavansa oikeustaistelua Bluefieldsin rikosoikeudessa Tsokosin ja Martinezin vangitsemiseksi. Bluefieldsiin meno on hänen kannaltaan kuitenkin turvallisuusriski, varsinkin nyt, sillä "tästä eteenpäin ainakin lokakuun tunnelmat käyvät kuumana Bluefieldsissä", kuten hän itse asian ilmaisee.

Kepan uutissivuilta ja Kumppanista löytyy taustatietoa ja artikkeleja parin viime vuoden ajalta liikemies Tsokosin toimista Nicaraguan Karibian rannikolla.