Uutinen

Kepa irtisanoutuu Prahan väkivaltaisuuksista

Juha Rekola
26.9.2000

Kepan tiedotuspäällikkö Juha Rekola kommentoi Prahan viimeöisiä mellakoita: "Minun on pakko sanoutua vahvasti irti tästä väkivaltaisesta ja itsetarkoituksellisesta mellakoinnista".

"En tiedä, että suomalaisia mielenosoittajia olisi ollut mukana täällä Prahassa eilen illalla ja viime yönä tapahtuneissa laittomuuksissa tai yksityisen omaisuuden tuhoamisessa. Asialla ovat olleet pienet ryhmät, joita voi verrata lähinnä jalkapallohuligaaneihin. Suurin osa mielenosoittajista on täälläkin ollut liikkeellä aivan asiallisella pohjalla.

Vakavasti otettavat ja itsensä vakavasti ottavat kansalaisjärjestöt myös Suomessa ovat tehneet vuosikausia töitä saadakseen oman äänensä kuuluviin. Itsetarkoituksellinen mellakointi, polttopullot ja ihmisten omaisuuden vahingoittaminen eivät kuulu tähän vaikuttamisen arsenaaliin.

Eilisillan ja viime yön kaltaiset mellakat eivät myöskään auta tshekkiläistä kansalaisyhteiskuntaa eivätkä edistä Tshekin kansalaisjärjestöjen työtä.

Kepa pyrkii vakavasti Maailmanpankin, IMF:n ja WTO:n demokratisoimiseen ja uudistamiseen ja täällä Prahassa köyhimpien kehitysmaiden velkojen sataprosenttiseen mitätöimiseen. Me olemme satsanneet rauhanomaiseen dialogiin ja haluamme saada omat radikaalit tavoitteemme läpi näissä instituutioissa. Täällä pidetyt avajaispuheet olivat meille pettymys, mutta se ei oikeuta itsetarkoitukselliseen väkivaltaan.

Tämä ei tarkoita sitä, että me haluaisimme päästää täällä olevat kansainväliset virkamiehet ja poliitikot helpommalla, päinvastoin. Mielenosoitukset on pidettävä rauhanomaisina, vain sillä tavalla saadaan aikaan oikeita ja kestäviä tuloksia.

Kansainvälinen Jubilee 2000 -liike ja Kepa ovat sitoutuneet rauhanomaisiin mielenilmauksiin ja viime sunnuntain köyhimpien maiden velkojen mitätöintiin tähtäävä marssi olikin kurinalainen ja rauhanomainen."