Uutinen

Kepa: Budjettituen leikkaaminen olisi lyhytnäköistä

Ulkoministeriössä pohditaan Tansanian budjettituen tulevaisuutta. Kepan mukaan budjettituen leikkaaminen on lyhytnäköinen ratkaisu. Järjestö on myös huolestunut ministeri Paavo Väyrysen kasvavasta kriittisyydestä budjettitukea kohtaan.
Eeva Eronen
7.3.2008

Ulkoministeriössä harkitaan, mitä Tansanian budjettiin täksi vuodeksi suunnitellulle 15 miljoonan tukipotille tehdään. Ministeriö päätti jo viime vuoden lopulla jäädyttää kaksi miljoonaa suunniteltuja budjettitukia väärinkäytösepäiyjen vuoksi. Tilintarkastukset todistivat maata ravistelleet korruptioepäilykset oikeiksi.

Tämän vuoden budjettituen kohtalosta ei ole vielä tehty päätöksiä, lähetystöneuvos Keijo Ruokoranta korostaa. "Me pohdimme sitä täällä ministeriössä ja avunantajayhteisö Tansaniassa", hän sanoo.

Ruokorannan mukaan muutkin avunantajamaat ovat päättäneet harkita budjettituen käyttöä normaalia pidempään. Päätöksiin kuitenkin pyritään mahdollisimman nopeasti, sillä Tansanian budjettivuosi alkaa heinäkuussa eikä budjettia voi suunnitella, jollei budjettituen määrä ole tiedossa.

Tuki muodosti viime vuonna runsaan 13 prosentin osuuden Tansanian budjetista. Suomen osuus 500 miljoonan tukipotista oli kolmisen prosenttia.

Ruokorannan mukaan hallituksen uuden kehityspoliittisen ohjelman kriittisyys budjettitukea kohtaan voi vaikuttaa tämän vuoden tukipäätöksiin.

Budjettitukeen kriittisesti suhtautuva ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen otti asian viimeksi esille 5. maaliskuuta pidetyssä ulkoministeriön kansalaisjärjestöseminaarissa. Ministerin mukaan Tansanian tapaukset antavat erityisen painavan syyn budjettituen käytön aiempaa tarkempaan harkitsemiseen, sillä maata on pidetty budjettituen mallioppilaana.

 

Kepa: ei pidä tehdä äkkinäisiä päätöksiä

Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalaisen mukaan Tansanian korruptiotapaukset ovat hyvin valitettavia.  Hänen mukaansa budjettitukijärjestelmää ei kuitenkaan pidä lähteä romuttamaan yksittäistapausten perusteella.

"Budjettituen leikkaaminen nykyisestä tasosta ei olisi oikea ratkaisu pitkällä tähtäimellä", hän arvioi. Lappalainen korostaa, että järjestöt ymmärtävät budjettitukeen liittyvät riskit.

"Olemme korostaneet alusta lähtien, että se on väline, joka ei toimi aina ja joka paikassa. Siksi sen käytössä tulee olla huolellinen ja harkitsevainen", Lappalainen sanoo.

Lappalaisen mukaan budjettituen leikkaaminen nakertaisi koko nykyisen kehitysyhteistyön perustaa eli ajatusta kehitysmaiden omistajuudesta. Omistajuudella tarkoitetaan, että kehitysmaat ottavat vastuuta omasta kehityksestään ja työtä tehdään niiden omiin suunnitelmiin sekä tarpeisiin pohjautuen.

"Oikea tapa reagoida olisi miettiä, miten tuetaan sellaisten rakenteiden ja mekanismien vahvistamista, jotka luovat edellytyksiä budjettituen käytölle", Lappalainen sanoo. Esimerkeiksi tällaista toimista hän mainitsee kansalaisyhteiskunnan ja demokraattisten järjestelmien vahvistamisen.

Omistajuus ei ole muotiasia

Lappalainen pitää valitettavana myös sitä, että Väyrynen  yritti järjestöseminaarissa typistää Pariisin julistuksessa vaaditun omistajuuden "muotisanaksi". Pariisin julistus on kehitys- ja avunantajamaiden vuonna 2005 tekemä päätös kehitysyhteistyön periaatteista.

"Ajatus omistajuudesta ei ole hetken tuulahdus vaan perustuu kansainvälisillä foorumeilla sovittuihin periaatteisiin. Se, kuka päättää asioista on yksi koko kehitysyhteistyökeskustelun peruskysymyksistä", Lappalainen sanoo.

Hänen mukaansa mielipiteet budjettituesta ovat kuitenkin hyvin levällään jopa Kepan oman jäsenkunnan kesken, ja Väyrynen sai puheilleen myös kannatusta järjestöseminaarissa.

Tietokulma

  • Tansaniassa on paljastunut tänä vuonna kaksi mittavaa korruptiotapausta. Keskuspankin tilintarkastuksessa paljastui 110 miljoonan dollarin väärinkäytösvyyhti. Huijaukseksessa käytettiin hyväksi vanhoja, pääasiassa 1970- ja 1980-luvuilla syntyneitä kaupallisia velkoja.
  • Toinen korruptiosotku liittyi ylihinnoiteltuun sähkökauppaan.
  • Korruptiosotku johti pääministeri Edward Lowan eroon ja hallituksen hajoamiseen.

Lisää tietoa aiheesta