Uutinen

Kenneth Kaunda vetäytyy politiikasta

Tiina-Maria Levamo
10.4.2000

Sambian entinen presidentti Kenneth Kaunda ilmoitti sunnuntaina pitämässään lehdistötilaisuudessa vetäytyvänsä aktiivisesta politikoinnista Sambiassa. Ilmoitus ei tullut yllätyksenä, koska muutama viikko sitten Kaunda piti eläkepäiviin viittaavan puheen Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Sambiassa osattiin siis jo odottaa tiedon virallistamista.

Vielä viime vuoden syyskuussa Kaunda oli vakaasti asettumassa oppositiopuolue UNIPin ehdokkaaksi vuoden 2001 presidentinvaaleissa. Tuolloin hän yhdessä poikansa Wezi Kaundan kanssa aloitti kampanjansa pääkaupungin Lusakan Mandevun vaalipiiristä. Sittemmin hän on tullut toisiin ajatuksiin.

Kaundaa on jo pitkää painostettu jäämään eläkkeelle. Painostajina ovat olleet niin maan nykyinen presidentti Frederick Chiluba, UNIP-puolueen oppositiorivit, Kaundan lapset ja lähipiiri sekä Kaundalle läheisiksi tulleet Afrikan suuret johtajat, kuten Nelson Mandela ja Mohammad Kaddafi.

Myöhäisuutisissa eilen illalla Kaunda ilmoitti, että hän teki päätöksensä eläkkeelle jäämisestä jo vuonna 1997, mutta suunnitelman toteuttaminen oli olosuhteisiin nähden mahdotonta, kun hänet pidätettiin saman vuoden jouluaattona osallisena lokakuun 1997 vallankaappaukseen.

Kaunda ilmoitti myös, että viimeaikaiset tapahtumat Sambiassa ovat saanet hänet varuilleen. Tällä hän viittasi poikansa Wezi Kaundan autonryöstön yhteydessä tapahtuneeseen murhaan marraskuussa 1999, moniin Kaundaan itseensä kohdistuneisiin murhayrityksiin sekä oppositiopuolue ZAPin (Zambia Alliance for Progress) johdossa olevan Dean Mun'gomban maaliskuiseen murhayritykseen, jossa hänen vaimonsa loukkaantui vakavasti.Tuolloin Mun'gomba itse epäili murhayrityksen olevan motiiveiltaan poliittinen. Mun'gomba on ilmoittanut asettuvansa presidenttiehdokkaaksi vuoden 2001 vaaleissa.

Sisäpoliittisesti mielenkiintoisinta on jatkossa seurata, kuinka maan vanhin oppositiopuolue UNIP järjestää rivinsä vuoden 2001 presidentin- ja parlamenttivaaleihin. Kaundan mandaatti puolueen johdossa luovutetaan uudelle johtajalle huhti-toukokuun vaihteessa Ndolassa pidettävässä puoluekokouksessa.

Kaunda on ollut rakoilevan puolueen vahva johtohahmo koko Sambian itsenäisyyden ajan. Sambiassa arvuutellaankin nyt, löytyykö puolueesta tarpeeksi voimakkaita ehdokkaita johtoon. Kuparialueen opiskelijajärjestö on joidenkin lähteiden mukaan ehdottanut UNIPin nuorisojaoston kärjessä olevaa Kaundan poikaa isänsä seuraajaksi.

Kaundan vetäytyminen maan sisäpolitiikasta jättää hänelle vihdoin poliittista tilaa toimia alueellisesti. Se poistaa myös yleistä hämmennystä, jota hän muun muassa aiheutti viimeisellä vierailullaan Etelä-Afrikkassa.Vierailua voimakkaasti kritisoinut Etelä-Afrikan Sambian suurlähettiläs nimittäin oli vihoissaan siitä, että Kaunda oppositiojohtajana esitti virallisia kommentteja maansa tilasta kansainvälissä valtiotason kokouksissa.

Kaunda jatkaa perustamansa Kenneth Kaunda Institute for Peace and Democracy-laitoksen sekä Kenneth Kaunda Children of Africa Trust-järjestön johdossa. Lisäksi Libyan johtaja Mohammad Kaddafi on kutsunut hänet Viisasten miesten kerhon jäseneksi. Kerhoon kuuluu politiikasta vetäytyneitä entisiä Afrikan suurjohtajia, kuten Etelä-Afrikan Nelson Mandela sekä Algerian Ben Bella.

Kaunda on suosittu luennoitsija niin Afrikassa kuin sen ulkopuolellakin. Karismaattisena puhujana tämä rooli varmasti korostuu jatkossa. Asiantuntijat veikkailevat myös, että Kaundan diplomaattisilla taidoilla, laajoilla kontakteilla ja älykkäillä puhujanlahjoilla olisi myös käyttöä Afrikan alueellisten konfliktien sovittelussa.

Tiina-Maria Levamo tiedottaja KEPA Sambia