Uutinen

Kenian kriisi ajoi viljelijät ahtaalle

Kenian levottomuudet tekivät maanviljelystä kalliimpaa. Hintojen nousu ja levoton tilanne uhkaavat viedä maan ruokapulan partaalle.
Rosalia Omungo
3.3.2008

IPS -- Passionhedelmiä Kenian Suuren hautavajoaman alueella kasvattava Elizabeth Mutai ei ole saanut tuotteitaan kaupaksi maata viime kuukausina koetelleiden levottomuuksien vuoksi.

"Istutin yli hehtaarin alalle passionköynnöstä, mutta nyt joudun syöttämään hedelmät lehmille", Mutai valittaa.

Tulojen menetys vaikeuttaa perheen ruoan hankintaa ja elämää. Mutain lapsista kaksi on lomalla yliopistosta, eikä hänellä ole varaa lähettää heitä jatkamaan opintojaan.

Maissinviljelijä Francis Kimosop Kimetto taas kertoo, että viljely on entistä kalliimpaa. Esimerkiksi dieselin hinta on noussut yli kolmanneksen viimevuotisesta, eikä lannoitteisiin ole nykyhinnoilla varaa, hän sanoo.

"On palattava perinteiseen lehmänlantaan, mikä tietää heikompaa satoa", Kimetto pohtii.

Raymond Sande, hänkin maissinviljelijä Keiyon alueelta, kertoo siemenviljan hinnan kolminkertaistuneen sen jälkeen, kun maa ajautui kriisiin joulukuun lopun vaalien aikaan. Kiista sovittiin ylätasolla helmikuun lopulla, mutta tuloksia on vaikea arvioida tuoreeltaan.

Hänen mukaansa myös lannoitteet ovat kallistuneet - niihin kuluu tuplasti rahaa entiseen nähden. Voitoista ei siis ole tietoakaan.

"Täkäläiset viljelijät joutuvat panemaan pillit pussiin, ellei jotakin tapahdu, ja pian", Sande ennustaa.

Maatalous laiminlyöty hallituksessa

Maissinviljelijä Sande vaatii apuun Kenian maatalousministeriötä.

"Haluamme ministerin, joka ratkaisee ongelmamme", vahvistaa Kitalessa vehnää viljelevä Francis Rono. Alue kuuluu maan vilja-aittaan, mutta myös poliittisiin levottomuuspesäkkeisiin.

Ronon toive selittyy sillä, että Kenialla ei ole tällä hetkellä maatalousministeriä. Presidentiksi julistautunut Mwai Kibaki nimittäin nimitti hallitukseensa vain kymmenen ministeriä, "avainaloille", joihin maataloutta ei luettu.

Normaalisti pelloista saadaan tammikuuhun mennessä noin kolmannes kylvökuntoon, mutta nyt helmikuun lopulla oli valmiina vain kymmenesosa. Osa viljelijöistä on häädetty mailtaan, ja toisilta puutuu siemeniä, lannoitteita tai työvälineitä.

Keniaa voi uhata nälkä

Vehnän- ja maissintuotannon romahtaminen voi johtaa ruokapulaan. Sadonkorjuu jäi joillakin tiloilla kesken väkivaltaisuuksien puhjetessa. Lisäksi levottomuuksissa tuhoutui viljavarastoja.

Valtion strateginen maissivarasto on vain 430 000 tonnia, mikä ei riitä kuin vuoden ensimmäisen neljänneksen tarpeisiin.

Seurauksena on kuluttajahintojen räjähdysmäinen nousu, joka koettelee asukkaita muun muassa pääkaupungissa Nairobissa. Vaikka kaupoissa on vielä tavaraa, kaupungilla liikkuu huhuja, jotka yllyttävät hamstraamaan tulevien hinnankorotusten ja epävarmuuden pelossa.

Nairobin suurimpiin kuuluvalla Kawangwaren torilla vihanneksia myyvä Mama Mon'gina sanoo pärjänneensä toistaiseksi hyvin, koska hän hakee itse tuotteet kaupungin laidalla asuvilta viljelijöistä.

"Lähden aamuvarhain Wangigeen, josta ostan tuotteeni. Saan aina tuoreita vihanneksia, koska viljelijöiden ei kannata pihdata niitä pilaantumisvaaran takia. Heillä on pikemminkin pulaa ostajista, koska ihmiset ovat vähentäneet liikkumistaan levottomuuksien takia", torikauppias selittää.

Liikkumista vaikeuttaa myös se, että julkinen liikenne toimii entistäkin huonommin.

Avustusjärjestöt ja Kenian hallitus pelkäsivät jo viime vuonna, että vähiin jääneet sateet heikentävät Kenian ruokaturvaa. Levottomuuksien vuoksi nyt puhutaan vakavan ruokapulan uhasta.