Uutinen

Kenian ilmaisella koulutuksella on hintansa

Ilmainen peruskoulu tietää oppilasmäärien kasvua. Maksuttomuudesta huolimatta kaikilla ei ole varaa käydä koulua - harjoituskirjat maksavat edelleen.
Najum Mushtaq
10.11.2008

IPS -- Ilmainen peruskoulu on lisännyt huimasti oppilasmääriä Keniassa, mutta se on samalla laskenut opetuksen tasoa. Lukukausimaksuja alennettiin äskettäin myös lukiossa, mutta ilmaista opiskelu ei silti ole.

Peruskoulu on ollut Keniassa maksutonta vuodesta 2003 lähtien. Vuoteen 2006 mennessä oppilasmäärä oli tuplaantunut ja kouluun ilmoittautui 80 prosenttia ikäluokasta.

Varsinkin köyhimpien pääsy opintielle helpottui, mutta myös ongelmia ilmaantui. Opettajien määrä ei nimittäin ole noussut kuin kolmisen prosenttia, ja nyt oppilaita on luokissa keskimäärin 60. Oppilasmäärät hipovat sataa monessa koulussa.

Kirjat maksavat kuitenkin

Lukukausimaksut on poistettu ja oppikirjat ovat ilmaisia, mutta esimerkiksi harjoituskirjojen hankinta on vanhempien vastuulla.

"Ilmaisesta opetuksesta puhuminen on harhaanjohtavaa. Nuorin tyttäreni käy neljättä luokkaa, ja joudun kustantamaan hänelle ruoan, koulumatkat ja -puvun, mistä kertyy noin 55 euroa lukukaudessa", kolmen tytön isä Gerard Mwangi kertoo.

Mwangin toinen tytär käy lukiota. Lukukausimaksu laski alkuvuodesta neljäsosaan aiemmasta, mutta tyttären nelivuotinen koulutus ja oppimateriaali tulevat maksamaan yli 2 800 euroa, isä laskee.

Kestävää koulutusta?

Ilmainen opetus on hieno ajatus, ja se näyttää tilastoissa hyvältä, mutta useimmat kenialaisperheet eivät edelleenkään pysty kustantamaan lapsilleen kunnon koulutusta, opetusministeriöstä eläkkeelle jäänyt Paul Genchu myöntää.

Ongelmat kasaantuvat juuri köyhien alueiden kouluihin, joihin on eniten tulijoita, mutta joiden resurssit ovat ennestään heikot.

Samalla kun valtion koulujen taso on laskenut, yksityiskoulujen määrä on arviolta kymmenkertaistunut vuodesta 2002. Keskitasoinen yksityinen ala-aste laskuttaa noin 150 euroa lukukaudesta.

Kenia on saanut avokätistä kehitysapua ilmaisen opetuksen järjestämiseen. Tulevaisuus on kuitenkin epävarma.

Britannian rahoittama selvitys vuodelta 2007 varoitti, ettei Kenialla ole kestävää perustaa ilmaiselle koulujärjestelmälle. Lasten koulunkäynnin esteiksi se listasi myös työnteon sekä vanhempien epäilykset koulutuksen tasoa ja siitä koituvaa hyötyä kohtaan.