Uutinen

Kenian hallitusta varoitettu kansainvälisen avun menettämisestä

Kenian hallituksen saama budjettituki voi olla vaarassa, ellei maassa vellovaa kriisiä saada hallintaan. Tukien jäädyttäminen voisi vaikuttaa terveydenhuoltoon ja peruskoulutukseen.
Eeva Eronen
18.1.2008
UN-HABITAT/RAAKEL SYRJÄNENnairobityttö.jpg
Budjettituen jäädyttäminen voisi huonontaa ilmaista peruskoulutusta.

Kenian hallituksen suurimmat tukijat - EU ja Suomi mukaan lukien - ovat uhanneet jäädyttää apunsa, mikäli poliittista kriisiä ei saada pian ratkaistua.

Minkäänlaisia päätöksiä ei ole kuitenkaan vielä tehty, sillä kansainvälinen yhteisö haluaa ensin nähdä, löytyykö ratkaisu lähipäivien neuvotteluissa. Jos apua jäädytetään, on mahdollista, että tukea aletaan kanavoida kansalaisjärjestöjen ja yksityisen sektorin kautta.

Mahdollisten jäädytysten voima riippuu siitä, kuinka suuren osan tuet muodostavat valtion budjetista. Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osastolla työskentelevä lähetystöneuvos Vuokko Jutila arvioi, että Kenia ei ole tuista riippuvainen, sillä ne niiden osuus valtion budjetista on vain 5-7 prosenttia.

Maan kehitykseen ja kansan hyvinvointiin tuen lakkautus kuitenkin vaikuttaisi. Jutilan mukaan kehitysyhteistyövarat muodostavat 40-50 prosentin osuuden niin sanotusta budjetin kehityskomponentista, josta rahoitetaan usein esimerkiksi koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Samaa arvioi Keniassa ilmestyvä sanomalehti Daily National. Sen mukaan pelkästään EU:n tukien menettäminen voisi vaikuttaa ilmaiseen peruskoulutukseen ja tieverkoston ylläpitämiseen. Leikkausten arvioidaan voivan heikentää myös terveyspalveluita, etenkin hiv- ja aids-ohjelmia.

EU tuki Keniaa 290 miljoonalla eurolla vuosina 2002-2007. Tulevalle viisivuotiskaudelle suunnitteilla oli 383 miljoonan euron avustuspaketti.

Kenia oli valmiiksi tarkkailuluokalla

Vaikka tukien jäädyttäminen on poikkeuksellista, Kenialle se ei olisi uutta. Kansainvälinen yhteisö päätti lakkauttaa uusien tukien antamisen maan hallitukselle 1990-luvulla ihmisoikeusloukkausten ja korruption takia. Vuoden 2002 vaalit muuttivat tilanteen, koska hallituksen arvioitiin sitoutuneen demokratiaan uudelleen.

Jutilan mukaan vuonna 2006 esiin tulleet korruptiotapaukset saivat ulkoministeriön jälleen varpailleen, ja Suomi alkoi edetä hallituksen tukemisessa suunniteltua varovaisemmin. Vuonna 2006 Suomi tuki Keniaa 4-5 miljoonalla eurolla. Viime vuonna apu nostettiin kuuteen miljoonaan.

"Tilannetta oli tarkoitus arvioida vaalien jälkeen joka tapauksessa uudelleen", Jutila sanoo.

Kansainvälinen yhteisö on jäädyttänyt tukensa aikaisemmin esimerkiksi Sudanilta ja Somalialta.

Lisää tietoa aiheesta