Uutinen

Kenia taistelee korruptiota vastaan asennekasvatuksella

Kenia ryhtyi muutama vuosi sitten ankaraan taisteluun korruption kitkemiseksi. Maan korruption vastaisen komission johtaja ilmoittaa kunnianhimoiseksi tavoitteeksi pohjoismaisen tason.
Sanna Jäppinen
14.9.2005

"Valtaosa tavallisista kenialaista inhoaa periaatteessa korruptiota - mutta kun he itse ovat siinä mukana, sitä ei enää nähdä", totesi Kenian antikorruptiokomission johtaja, tuomari Aaron G. Ringera Suomen-vierailullaan 13. syyskuuta.

Ringera nimesi asenteet suurimmaksi esteeksi korruption vastaisessa työssä. "Korruptiota on kaikilla tasoilla, mutta yleisimpiä ovat pienet lahjukset, joita tavalliset ihmiset joutuvat antamaan saadakseen palveluja poliisilaitoksella tai sairaalassa."

Ringera listasi kolme pääkeinoa, joilla korruptiota on yritetty maassa vähentää. Ensinnäkin ihmisille tarjotaan opetusta, jotta he tajuavat oikeutensa eli että virkamiesten palvelut kuuluvat heille ilman lahjuksiakin. Toisaalta asennekasvatusta tarvitsevat tietysti myös virkamiehet, jotta he ymmärtävät työnsä todellisen luonteen.

"Kolmanneksi on tärkeää, että korruptioon syyllistyneet tuomitaan ja tuomiot ovat riittävän tiukkoja", Ringera totesi.

Ringera ilmoitti, että jonain päivänä Kenia toivoo saavuttavansa korruptiossa Pohjoismaiden alhaisen tason. "Meillä ei vielä ole varaa hyvinvointiyhteiskuntaan, mikä tietysti vaikuttaa korruption määrään. Silti mielestäni suurin syy korruptioon ei ole hengissä säilyminen, vaan ihmisluonteeseen kuuluva ahneus. Myös Keniassa on köyhiä virkamiehiä, jotka eivät ota lahjuksia. Tärkeintä on siis oikea asenne."

Kenian korruptioon ovat osasyyllisiä myös maassa toimivat monikansalliset yritykset. Niitä vastaan taisteltaessa Ringera peräänkuuluttaa kansainvälistä yhteistyötä. "Kansainvälisesti olisi pidettävä huolta esimerkiksi siitä, ettei korruptiovaroille olisi veroparatiisien kaltaisia turvapaikkoja."

Vähemmän korruptiota = Enemmän kehitystä?

Kenia aloitti massiivisen työn korruption kitkemiseksi vuonna 2003 maan hallituksen vaihduttua, ja tulokset on jo huomattu muun muassa korruption vastaista työtä tekevässä Transparency International -kansalaisjärjestössä, joka julkaisee vuosittain raportin maiden korruptiotilanteesta.

Suuri syy Kenian korruption vastaiseen taisteluun on avunantajamaiden vaatimus paremmasta hallinnosta. "Vaikka aloite tulee avunantajilta, ei se välttämättä tarkoita, että se olisi huono", Ringera huomautti. "Tavallisetkin ihmiset olisi saatava tajuamaan, että korruptio on kehityksen vihollinen."

Korruption kitkeminen vaikuttaa olevan tuomari Ringeralle kutsumus, sillä antikorruptiokomission johtaja ei suinkaan ole kaikkien tahojen suosiossa.

"Tavallinen kansa ihailee minua ja pitää sankarinaan. En kuitenkaan ole esimerkiksi kaikkien sijoittajien ylin ystävä. Minulla on Keniassa liikkuessani jatkuvasti henkivartijat, mutta loppujen lopuksi ei auta kuin luottaa Jumalaan, sillä jos joku haluaisi tappaa, onnistuisi se vartijoista huolimatta."

Ringera on niin omistautunut julistamaan sanomaansa korruption kitkemisen ja kehityksen suorasta yhteydestä, että hän ei ulkoministeriössä pidetyssä keskustelutilaisuudessa suostunut juuri miettimään sitä, miten korruptio loppujen lopuksi talouskasvussa näkyy ja mitkä muut tekijät siihen vaikuttavat. Esimerkiksi Kepan Tytti Nahi kysyi, miten Ringera selittää sen, että Aasian taloustiikerit ovat onnistuneet huimassa talouskasvussa, vaikka korruptiokin on ollut suurta.

"Uskon, että jos esimerkiksi Kiinassa olisi vähemmän korruptiota, olisi talouskasvu vieläkin suurempi", Ringera vastasi.

Suoraan yhtäläisyysmerkkiä korruption vähenemisen ja kehityksen välille ei voi Keniassakaan laittaa. Hyvin sujunut korruption vastainen työ kun ei ole ainakaan vielä tuottanut toivottua tulosta eli kehitystä ja lisää suoria ulkomaisia sijoituksia. Ringera itsekin ihmetteli, miksi esimerkiksi naapurimaihin Ugandaan ja Tansaniaan virtaa sijoituksia Keniaa enemmän.

Myös syyskuun alussa julkaistu YK:n kehitysohjelman (UNDP) Inhimillisen kehityksen raportti kertoi, että viimeisen kolmen vuoden aikana Kenia on pudonnut dramaattisesti 20 sijaa maailman maiden välisessä kehitysvertailussa.

Lisää tietoa aiheesta