Uutinen

Kehys palkitsi Lehtomäen johdonmukaisuuden edistämisestä

Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehyksen ensi kerran myöntämä Kelpoa kehitystä -palkinto annettiin ministeri Paula Lehtomäelle tunnustuksena kehityspoliittisen johdonmukaisuuden ajamisesta EU:ssa.
Sanna Jäppinen
5.12.2006
Kelpoa kehitystä -palkinnonjako (Kuva: Sanna Jäppinen) Paula Lehtomäki kiitteli palkinnon vastaanottaessaan suomalaisten kansalaisjärjestöjen ja valtiovallan "tervettä suhdetta". (Kuva: Sanna Jäppinen)

Johdonmukaisuus erityisesti kehitys- ja kauppapolitiikan välillä on ollut kansalaisjärjestöjen yhteinen teema Suomen lopuillaan olevan EU-puheenjohtajuuskauden aikana.

Järjestöjen kampanjointia koordinoineen Kehyksen mielestä myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki on puhaltanut yhteen hiileen. Yhdistyksen myöntämän Kelpoa kehitystä -palkinnon perusteluissa todetaan Lehtomäen tuoneen ansiokkaasti esille kehityspoliittisen johdonmukaisuuden tarvetta EU-tasolla.

"Vahvana palkintokriteerinä on myös se, että Lehtomäki on tehnyt avoimesti yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan kanssa tapaamalla järjestöjen edustajia ja antamalla panoksensa puheenjohtajuuskaudella järjestettyihin tapahtumiin. Hän on osaltaan vienyt aktiivisesti kansalaisyhteiskunnan viestejä eteenpäin EU-areenoille", Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen totesi palkinnonjakotilaisuudessa ulkoministeriössä 5. joulukuuta.

Kelpoa kehitystä -palkinto myönnettiin nyt ensi kerran, ja sen merkeissä on jatkossa tarkoitus vuosittain antaa tunnustusta henkilölle, yhteisölle tai teolle, joka on edistänyt EU:n kehityspolitiikkaa.

"Palkinnon on myös tarkoitus edistää julkista keskustelua EU:n merkityksestä globaalina toimijana", Lappalainen totesi.

"On iso asia poliitikolle, kun palkinto tulee kansalaisjärjestöltä", Lehtomäki kiitteli saamastaan kunniakirjasta ja lapasista ja muisteli erästäkin kertaa, kun järjestöjen antamassa palautteessa vaadittiin hänen eroaan.

Ministeri oli tyytyväinen siihen, että perusteluissa korostettiin nimenomaan politiikan johdonmukaisuutta, ja painotti, että tunnustus kuuluu yhtä lailla ulkoministeriölle, jossa liuta virkamiehiä työskentelee näiden teemojen parissa.

Lisää tietoa aiheesta