Uutinen

Kehitysyhteistyöministeri Satu Hassin tervehdys 15-vuotiaalle Kepalle

Jukka Aronen
4.3.2000

Kehitysyhteistyöministeri Hassin tervehdys 15-vuotiaalle Kepalle
Hyvät ystävät,

Haluan lausua muutaman sanan kehitysyhteistyöministeri Satu Hassin puolesta:

Kehitysyhteistyön Palvelukeskus täyttää tänään 15 vuotta. Toivotan Kepalle lämpimästi onnea omasta ja kehitysyhteistyöosaston puolesta.

Tänä vuonna on vierähtänyt 30 vuotta siitä kun työskentelin kansalaisjärjestöaktivistina Taksvärkissä. Kansalaisjärjestöt ovat muuttuneet paljon näiden vuosikymmenten saatossa. Kenties suurin muutos on järjestöjen ammattilaistuminen. Ne ovat harjaantuneet lobbauksessaan ja tiedonhankinnassaan tavalla, josta pystyi vain unelmoimaan 1970-luvulla. Kenties paras esimerkki tästä oli WTO:n ministerineuvoston kokous viime syksynä Seattlessa. Kansalaisjärjestöt onnistuivat vaikuttamaan kokouksen valmisteluihin, WTO-agendasta käytyyn keskusteluun sekä kokouksen lopputulokseen merkittävällä tavalla. Niille kuuluu täysi ansio siitä, että kaupan ja kehityksen välisestä suhteesta, globaalistumisesta, ympäristöstä sekä siviiliyhteiskunnan osallistumisesta keskusteltiin näiden aiheiden vaatimalla perusteellisuudella.

Tästä voimannäytöstä huolimatta järjestöjen luovasta energiasta ja idealismista on ehkä jäänyt puuttumaan jotakin. Kansalaisjärjestöt eivät ole, ainakaan Suomessa, saaneet ihmismassoja liikkeelle mielenosoituksien tai varainkeruun muodossa viime vuosina. Tämä saattaa johtua siitä, että kansalaisjärjestöjen toiminta on löytänyt uusia muotoja ja vaikutuskeinoja, jotka eivät ole samalla tavalla näkyviä ja näyttäviä kuin aikaisemmin. Asiantuntemus ja lobbaaminen ei aina näy katukuvassa kuten menneiden vuosikymmenten mielenosoitukset.

Vuorovaikutus ulkoministeriön ja Kepan välillä on jatkuvaa. Se oli erityisen tiivistä EU-puheenjohtajuuden aikana viime vuonna, jolloin Suomi johti EU:n Lomé-sopimusneuvotteluja, Kehitysneuvostoa sekä EU-koordinaatiota YK:ssa. Kansalaisjärjestöt onnistuivat vaikuttamaan näihin prosesseihin kiitettävästi. Vuoropuhelu kansalaisjärjestöjen ja kehitysyhteistyöosaston välillä johtikin hyviin tuloksiin. Esimerkiksi Lomé-sopimusneuvotteluissa onnistuimme pitämään yllä keskustelua siviiliyhteiskunnan merkityksestä. Lopputulos oli uuteen EU-AKT- sopimukseen sisällytetty lauseke yhteistyöstä kansalaisyhteiskunnan kanssa. Sopimus allekirjoitetaan Suvan kaupungissa Fidzi-saarilla kesäkuussa.

Budjettineuvotteluissa olen suuresti arvostanut sitä taustatukea, jota olen saanut mm.Kepalta puolustaessani kehy-varojen säilyttämistä mielestäni järkevällä tasolla. Tämä tuki asettaa samalla meille kehitysyhteistyöosastolla haasteita: kehitysyhteistyömme täytyy olla laadultaan niin korkeatasoista, että kansalaisyhteiskunta on jatkossakin valmis puolustamaan tähän tarkoitukseen kohdistettuja määrärahoja.

Hyvät ystävät,

Yhteistyömme on kestänyt 15 vuotta. Kansalaisjärjestöjen toiminta on tänä aikana laajentunut sekä maantieteellisesti että temaattisesti. Ulkoministeriö on kansalaisjärjestöjen avulla pystynyt suuntaamaan kehitysyhteistyövaroja kohteisiin, joissa pienimuotoisuus, maanläheisyys ja vastaanottavien ihmisten tarpeet korostuvat. Näin olemme pystyneet järjestöjen kautta ja kanssa toimimaan niissäkin maissa, joissa hallitusten väliselle yhteistyölle ei ole edellytyksiä. Uskonkin, että suhteemme tulee jatkumaan hyvänä. Täydennämme ja tarvitsemme toisiamme Seattlessa, Brysselissä, Washington D.C:ssa ja ennen kaikkea kehitysmaissa, jotta pystyisimme yhdessä kääntämään kehityksen suunnan kohti rauhaa, suurempaa tasa-arvoa, tasaisempaa tulonjakoa ja ihmisarvoisempaa elämää.

Toivotan menestyksekästä jatkoa Kepalle ja kaikille sen jäsenjärjestöille. Hyvää juhlamieltä!

Kiitos.

(lukijana linjanjohtaja Christian Sundgren)