Uutinen

Kehitysyhteistyö nousee ja laskee

Presidentti Ahtisaari ja ministeri Väyrynen ovat eri mieltä siitä, leikataanko Suomessa kehitysapua. Demarit peräänkuuluttavat, ettei kotimaan työttömiä ja kehitysmaiden köyhiä tulisi asettaa vastakkain.
Esa Salminen
9.9.2009

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen tyrmää keskustan Verkkoapilan haastattelussa 8. syyskuuta presidentti Martti Ahtisaaren näkemyksen siitä, että Suomi olisi leikkaamassa kehitysapuaan.

"Suomi päinvastoin lisää laman oloissakin rahoitustaan kehitysyhteistyöhön, ja me ylitämme ensi vuonna reilusti kansainväliset sitoumuksemme", Väyrynen sanoi.

Presidentti Ahtisaari viittasi kehitysyhteistyörahoihin Paasikivi-seurassa pitämässään puheessa 3. syyskuuta sanomalla, että Suomi tavoittelee kansainvälisellä näyttämöllä aitiopaikkaa, mutta on valmis lunastamaan vain kolmannen parven lipun hinnan.

Erimielisyys liittyy laskentatapaan: Suomi nostaa tämän vuoden tasoon nähden varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahaa nelisen miljoonaa euroa. Jos vertailu sen sijaan tehdään alkuperäiseen budjettikehykseen, niin hallituksen budjettiriihessä varsinaisen kehitysyhteistyön rahoista leikattiin suunnitellusta tasosta 60 miljoonaa.

***

Siitä, pidetäänkö tätä leikkauksena vai kasvuna, poliitikot kiistelevät lähiaikoina äänekkäästi.

Esimerkiksi sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän näkemyksen mukaan hallitus puuttui kehitysyhteistyömäärärahoihin "raskaasti". Demarien mukaan kotimaista työllisyyspolitiikkaa ja kehitysyhteistyön rahoitusta ei tulisi asettaa vastakkain, sanoi ryhmäpuheenvuoron pitänyt Ilkka Kantola eduskunnan lähetekeskustelussa hallituksen selontekoon ihmisoikeuspolitiikasta.

"Ei ole oikeudenmukaista eikä viisastakaan, että budjetin työllisyyspaketin leijonanosa otetaan kaikkein köyhimmille menevästä avusta. Mitä enemmän kurjuutta ja köyhyyttä kehitysmaissa, sitä suuremmat pakolaisvirrat suuntautuvat Eurooppaan. Riittävä kehitysapu on vetovoimatekijä, joka pitää ihmiset omissa kotimaissaan", Kantola totesi.

Puhe kehitysyhteistyörahoista kiihtynee ensi viikolla, kun eduskunta aloittaa budjettikeskustelun 15. syyskuuta.

Lisää tietoa aiheesta