Uutinen

Kehitysmaissa yhä enemmän elintasosairauksia

Kehitysmaissa ihmisiä kuolee kaksi kertaa enemmän sydänsairauksiin, syöpään ja diabetekseen kuin hiv/aidsiin, malariaan tai tuberkuloosiin.
Stephen Leahy
4.12.2007

IPS -- Kymmenen seuraavan vuoden aikana 388 miljoonaa ihmistä kuolee näihin ehkäistävissä oleviin sairauksiin, syöpään, diabetekseen ja sydänsairauksiin, jotka johtuvat pääasiassa tupakoinnista, huonosta ruokavaliosta ja liikunnan puutteesta. Suurin osa kuolemista on kehitysmaissa.

Kehitysmaissa kuolee ihmisiä sairauksiin, joita on totuttu pitämään kehittyneiden maiden vitsauksena, ilmenee tuoreesta Nature-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

"Tämä on valtava terveysongelma, josta vain harvat päättäjät ovat tietoisia", tutkimusta johtanut tri Abdallah S. Daar sanoo. Kehitysmaat ovat keskittyneet tarttuvien tautien ehkäisyyn, mutta se on Daarin mukaan kuin sammuttaisi vain yhtä päätä molemmista päistä palavassa talossa.

Hyvä uutinen on se, että näiden kroonisten, tarttumattomien tautien ehkäisyyn on monta keinoa. Tupakoinnin rajoittaminen on kaikista vaikuttavin kuolemien ehkäisykeino.

Tupakoinnista johtuvia kuolemia on viisi miljoonaa vuodessa, ja luku kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä. Suurin osa kuolemista tapahtuu kehitysmaissa. Vertailun vuoksi hiv/aids tappaa kaksi miljoonaa ja tuberkuloosi kolme miljoonaa vuodessa ja määrä pysyy vakaana tai on pienenemässä.

Tupakointi on vähentynyt kehittyneissä maissa korkeampien verojen ja terveyskampanjoiden ansiosta. Niinpä tupakkayhtiöt ovat keskittäneet mainontansa kehitysmaihin.

Terveyskasvatus ja tupakkamainonnan kieltäminen ovat tehokkaita keinoja ehkäistä tupakointia.

Elintasosairauksien ehkäisyyn tarvitaan myös terveellisen ruoan saamista kaikkien ulottuville. Ruoka on tehtävä edulliseksi vaikka tukiaisten avulla. Jopa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ihmiset kuluttavat yhä enemmän pikaruokaa ja virvoitusjuomia.

Lisää tietoa aiheesta