Uutinen

Kehitysmaat tarvitsevat varoja kemikaalimyrkyistä luopumiseen

Kesäkuussa voimaan astuva Tukholman kemikaalisopimus vaikeuttaa monissa kehitysmaissa esimerkiksi malarian vastaista kamppailua ilman teollisuusmaiden lisäapua.
Janne Hukka
16.5.2006

Kehitysmaat tarvitsevat lisää varoja ensi kuussa voimaan astuvan Tukholman kemikaalisopimuksen toteuttamiseen, sanovat köyhimpien valtioiden edustajat.

Neljä vuotta sitten solmitun sopimuksen tarkoituksena on kieltää ja rajoittaa vaarallisimmiksi todettujen hyönteismyrkkyjen käyttöä ja teollisten saastuttajien päästöjä. Useimmat teollisuusvaltiot ovat jo toteuttaneet sopimuksen vaatimat rajoitukset, mutta kehitysmaissa toimeenpano on kaatumassa resurssien puutteeseen, AFP raportoi.

"Useimmilla kehitysmailla on valmiit suunnitelmat sopimuksen toimeenpanoon. Odotamme vain rahoitusta", sanoi Senegalin edustaja Ibrahim Sow sopimuksen toteuttamista pohtivassa kokouksessa.

Järjestöjen ja kehitysmaiden mukaan teollisuusmaiden tähän mennessä lupaamat kahdeksan miljardia dollaria (6,2 miljardia euroa) on tarkoitettu sopimuksen valvontaan, sen sijaan että maille annettaisiin mahdollisuus toteuttaa suunnitelmiaan.

"Useimmille vaarallisille kemikaaleille on olemassa korvaavia aineita, mutta niiden käytön esteenä on korkea hinta, heikko tunnettuus tai tarvittavan teknologian ja infrastruktuurin puute", YK:n ympäristöjärjestö UNEPin lausunnossa todettiin.

Kehitysmaat kaipaavat myös lisää paikallista teknistä apua ulkomailta ohjattujen hankkeiden sijaan.

Sopimuksen kieltämän kemikaalimyrkkyjen "likaisen tusinan", kuten esimerkiksi hyönteismyrkky DDT:n ja dioksiinien, on todettu aiheuttavan syöpää sekä hermostollisia vaurioita. Rasvaliukoisina ne myös kerääntyvät eliöiden kudoksiin, eivätkä ne luontoon päästyään hajoa vaarattomiksi nopeasti.

DDT:tä käytetään yhä yleisesti jopa 30 kehitysmaassa malarian vastaiseen kamppailuun, The Voice of America kirjoittaa.

Myrkkyjen sijaan kehitysmaiden hallitukset haluaisivat käyttää vaarattomien vastakeinoja. Tavoitteena olisi lisätä valistusta ja tarjota enemmän moskiittoverkkoja sekä ennaltaehkäistä moskiittojen lisääntymistä.

Lisää tietoa aiheesta