Uutinen

Kehitysmaat tahtovat markkinoille – eivät markkinoiksi

Kehitysmaat eivät halua pelkästään ryhtyä markkina-alueeksi, vaan ne tahtovat päästä omilla tuotteillaan rikkaiden maiden markkinoille.
Adam Morrow
5.12.2005

IPS -- Monien kehitysmaiden tavoin Egyptillä olisi paljon myytävää, mutta se törmää maailmanmarkkinoilla kaupan esteisiin. Niitä yritetään kaataa Hongkongissa 13. joulukuuta alkavassa Maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokouksessa. Egypti on mukana G20-nimellä tunnetussa kehitysmaiden ryhmässä, joka ajaa maailmankaupan oikeudenmukaistamista.

G20 muodostui kaksi vuotta sitten Meksikon Cancunissa, jossa WTO-neuvottelut ajoivat jälleen kerran karille. Ryhmän kokoonpano on sittemmin vaihdellut, mutta sen ytimenä ovat pysyneet raskaan sarjan kehitysmaat Kiina, Intia, Brasilia ja Etelä-Afrikka. G20 edustaa karkeasti 65 prosenttia maapallon asukkaista.

"Egyptin kasvustrategia on vientiin suuntautunut, ja se haluaa parantaa pääsyään markkinoille. Kaupan esteiden vähentäminen tarjoaisi Egyptille hyviä mahdollisuuksia", kairolainen taloustutkija Khaled Sewelam arvioi.

Cancunin kompastuskiviksi muodostuivat juuri kehitysmaiden pyrky rikkaiden maiden markkinoille sekä Yhdysvaltain ja Euroopan unionin suuret maataloustuet, jotka vääristävät maailmankauppaa köyhien maiden mielestä.

"Kaupan esteet ja tukiaiset ovat edelleen keskeisellä sijalla neuvotteluissa", Egyptin ulkomaankauppa-  ja teollisuusministeriöissä WTO-asioiden osastoa johtava Waleed el-Nozahi sanoo.

WTO-neuvottelut vs. sopimus Yhdysvaltain kanssa

Perinteisesti alueen vilja-aittana toimineelle Egyptille maatalouskauppa on erityisen tärkeää. Egypti on myös perinteinen puuvillan viejä, mutta Yhdysvaltain mittavat tuet omalle puuvillantuotannolleen ovat estäneet viennin sinne.

Kehitysapujärjestö Oxfam Internationalin laskelmien mukaan jokaisesta yhdysvaltalaisten puuvillankasvattajien  saamasta dollarista tulee 86 senttiä valtion tuista. Järjestö arvioi edelleen, että puuvillantuotannon ja -kaupan vääristymät ovat aiheuttaneet Afrikalle yli 370 miljoonan euron menetykset. Pahimmin ovat joutuneet kärsimään maailman köyhimpiin maihin kuuluvat Mali, Burkina Faso, Benin, Tšad ja Kamerun.

Egyptin ulkomaankauppa- ja teollisuusministeri Rachid Mohamed Rachid on vakuuttanut, että maa pyrkii puhumaan Hongkongissa paitsi omasta, myös muiden afrikkalaisten maatalousmaiden puolesta. "Maatalous on ratkaisevan tärkeää Afrikan kehitykselle, köyhyyden vähentämiselle ja ruokaturvalle", Rachid tähdentää.

Kairon viralliset piirit eivät ole kovin toiveikkaita Hongkongin kokouksen suhteen. Egypti aikoo kuitenkin neuvotella WTO:ssa sitkeästi ja toivoo, että  tuloksia saadaan ensi vuonna tai 2007. "Pyrimme vastavuoroisuuteen ja tasapainoiseen sopimukseen, joka heijastaa kaikkien etuja", el-Nozahi sanoo.

Sewelamin mukaan Egyptin neuvotteluasemaa G20:n jäsenenä mutkistavat  "poliittiset ja kahdenväliset taloudelliset seikat". Egypti on pyrkinyt vuosikaudet vapaakauppasopimukseen Yhdysvaltain kanssa, ja se voi vaarantua, jos suurvalta kokee Egyptin siirtyneen vastapuolelle.

"Jos Kairo painostaa Yhdysvaltoja Hongkongissa liikaa kauppa-asioissa, esimerkiksi Cancunin tyyliin, hintana voi olla vapaakauppasopimuksen menetys. Kaikki kuuluu samaan yhtälöön", Sewelam pohtii.

Eräät Egyptin naapuruston pienemmät valtiot, kuten Marokko ja Bahrain, ovat onnistuneet solmimaan vapaakauppasopimuksen Yhdysvaltojen kanssa.

Sewelam luonnehtii Egyptiä WTO:n mallioppilaaksi. "Se on täyttänyt suurimman osan sitoumuksistaan. Hiljan tehdyt tullimaksujen alennukset ovat täysin sopusoinnussa WTO:n sääntöjen kanssa", hän sanoo.

Globalisaation vastustajat suhtautuvat Egyptissäkin torjuvasti WTO:hon. "Uuden neuvottelukierroksen aloittaminen merkitsee vain lisää vapaakauppasääntöjä kolmannen maailman maiden tuotteille ja palveluille", Dina Heshmat Ageg-järjestöstä sanoo.

"Neuvotteluista tulee pannukakku, kuten kävi Seattlessa ja Cancunissa. Syynä eivät ole vain globalisaation vastustajat, vaan vapaakaupasta kotimaan taloudelle koituvat ongelmat", hän ennustaa.