Uutinen

Kehitysmaat pohtivat WTO-kompromissia

Kehitysmaat etsivät Pohjoiselle kelpaavaa kompromissiratkaisua oman tuotantonsa suojelemiseen.
Eeva Eronen
29.8.2008

Kehitysmaiden G33-ryhmä tahtoisi palata WTO-neuvottelupöytään. Ryhmän koordinaattorina toimivan Indonesian kauppaministeri Mari Pangestu ilmoitti elokuun lopussa, että G33-ryhmän sihteeristö järjestelee virkamieskokousta, jossa ryhmä pyrkii löytämään kehitysmaille sopivaa ratkaisua, jonka avulla maailmankauppaneuvotteluja voitaisiin jatkaa. Pangestun lausunnosta kertoi uutistoimisto AFP.

"Työskentelemme kovasti, jotta löytäisimme meille toteuttamiskelpoisen kompromissin", Pangestu arvioi. Hänen mukaansa G33-ryhmän johtavat virkamiehet aloittavat epäviralliset keskustelut syyskuun ensimmäisellä viikolla.

Alamäki houkuttaa protektionismiin

Kauppaneuvottelut päätyivät heinäkuussa umpikujaan, kun teollisuusmaat ja kehitysmaat eivät päässeet yksimielisyyteen kehitysmaiden oikeuksista suojella omaa tuotantoaan. Nyt Yhdysvallat ja kehitysmaiden johtomaa Intia ovat jo ilmaisseet halukkuutensa jatkaa vääntöä kaupan säännöistä.

Pangestun mukaan kompromissisuojausmekanismin tulisi olla tehokas ja helppokäyttöinen, mutta sen käytölle on myös asetettavat selkeät ehdot, jottei lauseketta käytetä turhaan.

Kauppaministeri kertoi olevansa huolissaan siitä, että maailman epävakaat talousnäkymät voivat lietsoa maita neuvotteluja hidastavaan yksipuoliseen protektionismiin. Hänen mukaansa maiden pitäisikin sitoutua monenkeskisen kauppajärjestelmän säilyttämiseen vahvasti ja palata neuvotteluihin mahdollisimman pian.

Lisää tietoa aiheesta