Kiina kaksinkertaistaa tuulivoimakapasiteettinsa joka vuosi.
Kuva:
Wikimedia Commons
Uutistausta

Kehitysmaat ilmastotalkoissa: Kiina

Ilmastoneuvotteluiden keskiössä oleva Kiina tekee myös itse paljon puhtaamman energian puolesta. Se saattaa kattaa kaikki sähköntarpeensa tuulivoimalla tulevaisuudessa. Juttusarjassa esitellään kehitysmaiden tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja haittojen minimoimiseksi.
Esa Salminen
3.2.2011

Kiina on sijoittanut miljardeja uusiutuvan energian kehittämiseen, energiatehokkuuteen ja joukkoliikenteeseen, ja onkin Scientific American -lehden kolumnistin, tutkija David Victorin mukaan maailman suurimman päästelijän lisäksi maailman aktiivisin päästöjen hillitsijä.

Hiilikauppajärjestelmä ja energiatehokkuus ovat tulleet osaksi Kiinan viisivuotissuunnitelmia, ja vähähiilisiä kokeiluja tehdään kaupungeissa ja maakunnissa. Viherpesusta ei taida olla kyse, ympäristöön kiinnitetään huomiota jopa talouden kustannuksella: Uutispalvelu Stratforin mukaan Kiinan keskushallinto sanoi kunnille, että niiden pitäisi laskea vuoden 2011 talouskasvutoiveitaan 8-9 prosenttiin "energian, ympäristön, veden ja maan tähden".

Kaikkien länsimaisten ympäristöjärjestöjen mallimaa Kiina ei kuitenkaan ole – se esimerkiksi aikoo päästöjen hillitsemisen nimissä rakentaa energiatehokkaiden hiilivoimaloiden lisäksi enemmän uusia ydinvoimaloita kuin koko muu maailma yhteenlaskettuna.

Kiina on kuitenkin valtion investointien siivittämänä vihreän teknologian kehittämisen ykkösmaa maailmassa: se johtaa muiden muassa aurinkopaneelien, tuulimyllyjen ja sähköautojen markkinoita.

Kiina pani tuulemaan

Tuulivoiman kasvattaminen on esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun Kiinan valtiojohtoinen talous tarttuu toimeen.

Vuonna 2006 Kiinan tuulivoimakapasiteetti oli 2,67 gigawattia. Suunnitelma oli nostaa se viiteen gigawattiin vuoteen 2010 mennessä, ja kolmeenkymmeneen vuoteen 2010 mennessä. Viiden gigawatin kapasiteetti saavutettiin kuitenkin jo vuonna 2007, ja vuoden 2010 tavoitetaso nostettiin kymmeneen gigawattiin ja vuoden 2020 tavoite sataan. Vuodelle 2010 asetettu tavoite saavutettiin kuitenkin jo seuraavana vuonna, ja vuonna 2009 taso oli jo yli 25 gigawattia.

Viiden vuoden ajan Kiina onkin kaksinkertaistanut tuulivoimakapasiteettinsa – joka vuosi. Harvardin ja Beijing Tsinghuan yliopistojen arvion mukaan Kiinalla on mahdollisuudet kattaa kaikki sähkötarpeensa vuoteen 2030 mennessä tuulesta.

Tällä hetkellä 70 prosenttia Kiinan sähköstä tuotetaan kuitenkin vielä hiilivoimaloissa.

Kiistelyn keskiössä

Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa Kiina ja Yhdysvallat ovat tiukimmat kädenvääntäjät. Kiinan ja muiden kehitysmaiden mielestä suurin vastuu ilmastotalkoissa on länsimailla, jotka ovat kautta historian puskeneet kasvihuonekaasuja ilmakehään. Yhdysvaltojen mukaan taas Kiinan ja muiden kehittyvien talouksien on osallistuttava talkoisiin selvästi ja läpinäkyvällä tavalla, sillä niiden osuus tämän hetken päästöistä on merkittävä.

Kiina ja Yhdysvallat vastaavat yhdessä 40 prosentista fossiilisista polttoaineista syntyvistä kasvihuonekaasupäästöistä.

Kiina on tällä hetkellä maailman suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja absoluuttisesti. Mutta kiinalaiset muistavat muistuttaa, että jos Kiinan päästöt lasketaan henkeä kohden, ne ovat länsimaita paljon pienemmät. Kiinalaisten ilmastoneuvottelijoiden mukaan pitää myös ottaa huomioon, että neljännes Kiinan päästöistä syntyy tuotteista, jotka myydään länsimaiden markkinoilla.

Ilmastoneuvottelujen kiistojen keskiössä on päästöjen mittaaminen ja varmistaminen. Kiina ja Yhdysvallat ovat päässeet yksimielisyyteen päästöjen mittaamisesta, mutta ne ovat eri mieltä siitä, kenellä on oikeus valvoa päästöjä, ja määritellä "vältetyt" hiilidioksidipäästöt: siis sellaiset, jotka olisivat syntyneet esimerkiksi, jos puhtaampaa energiaa ei olisi käytetty.

Yhdysvallat vaatii läpinäkyvyyttä, mikä Kiinan silmissä on lännen yritys ajaa Kiinaan länsimaistyyppistä demokratiaa. Kiinan näkökulmasta kansainväliset mittarit ja valvontajärjestelmät eivät ole ykkössijalla, sillä päästövähennystavoitteet ja -ohjelmat ovat kotimaassa.