Uutinen

Kehitysmaaliikkeen tausta ja toiveet kirjaksi

Sini Kuvaja
12.9.2000

Kehitysyhteistyöntekijä kohtaa etelässä runsaasti uteluita: "Miksi olet tullut tänne tekemään tätä työtä?" Etelän kumppaneille jää usein hämäräksi, keitä suomalaiset yhteistyökumppanit todella ovat ja millaisia motiiveja heillä on. Kuinka moni kehitysmaaliikkeessä mukana oleva on itsekään pohtinut motiivejaan?
Tällaisista lähtökohdista syntyivät Kepan ja sen intialaisen kumppanin Lokayanin aloitteesta Dialogeja-keskustelutilaisuudet keväällä 1999. Näiden tapaamisten anti koottiin kirjaksi "Unelmia maailmasta - suomalaisen kehitysmaaliikkeen juurilla". Kirja on juuri ilmestynyt suomeksi, ja se käännetään myös englanniksi, jolloin teosta voi käyttää suomalaisen kehitysmaaliikkeen esittelyyn kumppaneille etelässä.

"Kirja on innovatiivinen ja tarjoaa laajan otoksen näkökulmista, joita kehitysmaaliikkeessä on ammattilaisista amatööreihin ja vasemmistolaisista kirkollisen taustan omaaviin", kuvaili ministeri Satu Hassi kirjan julkistamistilaisuudessa Estelle-laivalla keskiviikkona 13.9.

Hassi kehui kirjan keskusteluihin pohjautuvaa syntyprosessia mielenkiintoiseksi. Häntä kiinnostivat kirjan lukuisista aiheista muun muassa tietopolitiikka eli ne tavat, joilla kehitysmaista kerätään tietoa sekä se, missä määrin syyllisyydentunne vääristää kehitysyhteistyötä.

Lähes 200-sivuinen teos kattaa kehitysmaaliikkeen koko kirjon: lähetystyön, 60-70-luvun solidaarisuusliikkeen, Prosenttiliikkeen, ammattiyhdistysliikkeen, reilun kaupan, katastrofiavun ja uuden sukupolven aktivistit. Keskustelua käydään kehitysyhteistyöstä verrattuna muihin solidaarisuuden muotoihin, ulkomaisen rahoituksen ongelmista etelän kansalaisjärjestöjen toiminnassa, henkilökohtaisista motiiveista toimia oikeudenmukaisuuden puolesta, vaihtoehtoisista elämäntavoista sekä paljosta muusta.

"Tämä kirja on myrkkyä kyynisyydelle. Jos joku kuvittelee, ettei Suomesta löydy idealismia, suosittelen lukemaan tämän", totesi Thomas Wallgren, yksi kirjoittajista. Kirjan toimittivat hänen lisäkseen Outi Hakkarainen ja Miia Toikka.

Like Kustannus ja Rauhanpuolustajat julkaisivat kirjan Pystykorva-sarjassaan. Sitä saa ostaa tai tilata Kepan toimistolta 127 markan hintaan Jaana Vesalaiselta, puhelin: 09-584 23 211.