Uutinen

Kehityskomissaari Michel valmistelee erityistä Afrikka-ohjelmaa

EU:n kehitysyhteistyöstä ja humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Louis Michel valmistelee Afrikka-ohjelmaa, jolla kohennettaisiin erityisesti maanosan liikenne- ja viestintärakenteita. Michel haluaa myös Euroopan kehityspolitiikasta entistä johdonmukaisempaa.
Peter Dhondt
23.5.2005

IPS -- Raha ei ole ongelma, jos EU:n kehitysministerit päättävät tämänviikkoisessa tapaamisessaan hyväksyä Euroopan komission ehdotuksen lisätä kehitysyhteistyövaroja 20 miljardilla eurolla vuoteen 2010 mennessä, komissaari Louis Michel totesi haastattelussa 20. toukokuuta.

Afrikka tarvitsee enemmän ja parempia teitä, satamia, rautateitä ja lentokenttiä kasvaakseen nopeammin. Myös telekommunikaation on parannuttava pikaisesti, sanoo Michel, joka haluaa suurten infrastruktuureja kohentavien hankkeiden olevan etusijalla. "EU:ssa on asiantuntemusta suurten kansainvälisten infrastruktuuriverkostojen rakentamiseen, ja komissio voi sijoittaa suuriin projekteihin enemmän rahaa kuin useimmat unionin jäsenvaltiot."

Michelin ajama Afrikka-ohjelma toimisi "ostoslistana", josta kukin jäsenmaa voisi valita hankkeita, joiden rahoitukseen ne osallistuvat. Tällä tavoin komissaari uskoo eurooppalaisten kehitysyhteistyön muuttuvan nykyistä johdonmukaisemmaksi.

Michel painotti, että Euroopan on tehtävä enemmän Afrikan hyväksi. "Jos emme tee mitään, kestää vuoteen 2129, kunnes kaikilla Afrikan lapsilla on mahdollisuus peruskoulutukseen ja vuoteen 2147 ennen kuin yhdellä dollarilla päivässä elävien afrikkalaisten määrä puolittuu. Minä en halua odottaa niin pitkään."

EU:n kehitysministerit keskustelevat 23.-24.5. komission ehdotuksesta, joka tarkoittaisi myös jäsenmaiden kehitysavun nostamista. Unionin 15 "vanhan" jäsenmaan pitäisi saavuttaa 0,51 prosentin taso kansantulosta vuoteen 2010 mennessä, ja kymmenen uuden jäsenmaan 0,17 prosentin taso. Koko EU:n kehitysapu, siis komission ja jäsenmaiden yhteenlaskettu summa, nousisi 20 miljardilla eurolla 66 miljardiin euroon.

Joillekin maille komission ehdotus tietäisi aika rankkaa urakkaa. Pitkin Euroopan pääkaupunkeja ideansa puolesta rummuttanut Michel toteaa kuitenkin, että hänelle ei ole tullut sellaista vaikutelmaa, että jäsenmaat vastustaisivat ehdotusta.

"Italian ja Saksan kaltaisilla mailla, joilla on ongelmia budjetin suhteen, saattaa olla vaikeaa saavuttaa oma tavoitteensa, mutta nekään eivät halua hylätä yhteistä päämäärää", Michel sanoi. Saksa käytti vuonna 2004 kehitysyhteistyöhön 0,28 prosenttia kansantulostaan, ja Italia ainoastaan 0,15 prosenttia.

Nykyisellä 46 miljardilla eurolla EU jäsenvaltioineen kattaa 56 prosenttia maailman kehitysavusta. Se merkitsee unionille suurta vastuuta.