Uutinen

Kehitysapu jää taantumassa taustalle - Irlanti leikkaa

Irlantilaiset kehitysyhteistyöjärjestöt ovat pettyneitä hallituksensa suunnitelmiin supistaa kehitysmäärärahoja reilulla 10 prosentilla. Kehitys on samansuuntainsta myös muissa EU-maissa.
Jari Nousiainen
12.2.2009

Irlannin kehitysrahoitus laskee maan hallituksen suunnitelmien mukaan 891 miljoonasta eurosta 769 miljoonaan euroon, mikä tarkoittaa suhteessa bruttokansantuotteeseen (BKT) pudotusta 0,56 prosentista 0,53 prosenttiin, kirjoittaa Irish Times.

Lukuisat avustusjärjestöt ovat ilmaisseet pettymystään ja paheksuntaansa hallituksen päätöstä kohtaan. Irlannin Oxfamin edustajan mukaan on harmillista, että hallitus on valinnut muutenkin taantumasta kärsivät maailman köyhät suhteettomien leikkausten kohteeksi, raportoi Irish Times.

Irlannin talous- ja kehitysministerit puolustivat päätöstä lausunnossaan sanomalla, että BKT:n laskiessa kehitysrahoituksen BKT-osuuden kasvattaminenkin tarkoittaisi vain "suhteessa suuremman siivun jakamista nopeasti pienenevästä kakusta".

Taantuma uhkaa leikata kehitysrahoitusta joka tapauksessa laajemminkin; vaikka prosenttiosuuksista ja YK:ssa sovitusta 0,7 prosentin tavoitteesta pidettäisiinkin kiinni, avun absoluuttinen arvo saattaa laskea BKT:n supistuessa ja valuuttakurssien muuttuessa, kuten Britanniassa uhkaa tapahtua CAFOD-avustusjärjestön raportin mukaan.

Eurooppalaisten järjestöjen Eurodad-verkosto kertoo, että Irlannin lisäksi muutkin EU-maat ovat leikkaamassa tai heikentämässä apuaan. Esimerkiksi Espanja on luvannut 100 miljoonaa euroa lainaa infrastruktuurin kehittämiseen Afrikassa - mutta vain espanjalaisten yhtiöiden toteuttamiin hankkeisiin.

Eurodad huomauttaa, että kun talouskriisi on heikentänyt köyhien maiden tilannetta jo muutenkin, on virallinen kehitysapu entistäkin tärkeämpi resurssi.

Lisää tietoa aiheesta