Uutinen

Katolisilla järjestöillä jättikampanja G8:n painostamiseksi

Caritas ja CIDSE kutsuvat miljardi katolista painostamaan G8-ryhmän johtajia, jotta nämä lunastavat lupauksensa köyhyyden vähentämiseksi.
Sanna Jäppinen
13.2.2007

Kaksi katolista kehitysyhteistyöjärjestöjen verkostoa, Caritas ja CIDSE, yhdistävät voimansa ja kutsuvat maailman miljardia katolisen kirkon jäsentä liittymään "Make aid work. The World can't wait" -kampanjaan.

"Kampanjamme tavoitteena on liittää katoliset kautta maailman puhumaan globaaliin köyhyyteen liittyvää epäoikeudenmukaisuutta vastaan", Caritas Internationalin pääsihteeri Duncan MacLaren toteaa.

"Haluamme maailman rikkaimpien valtioiden kuuntelevan tätä kuoroa ja lunastavan lupauksensa poistaa köyhyys köyhimmistä maista. Jolleivat teot tue sanoja, jää myös saavuttamatta YK:n vuosituhattavoite puolittaa köyhyys vuoteen 2015 mennessä", MacLaren sanoo.

Caritakseen kuuluu 162 organisaatiota ympäri maailman, ja CIDSE on Brysselissä päämajaansa pitävä, 15 eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen järjestön yhteenliittymä.

Kohti G8:n kesän huippukokousta

Kampanja lanseerattiin 8. helmikuuta G7-maiden valtiovarainministerien ja keskuspankkien johtajien Saksan Essenissä pitämän kokouksen alla. Kokous on yksi lukuisista tilaisuuksista, joissa valmistellaan G8:n eli vauraimpien teollisuusmaiden ja Venäjän johtajien huippukokousta Saksan Heiligendammissa kesällä 2007.

Caritas ja CIDSE muistuttavat kampanjallaan johtajia G8:n kesällä 2005 Britannian Gleneaglesin huippukokouksessa antamista lupauksista lisätä ja parantaa kehitysapua ja muuta köyhille maille suunnattua tukea.

Myös Oxfam-kansalaisjärjestö huomautti valtiovarainministerien kokouksen yhteydessä, että on aivan turha puhua kehityksestä Afrikassa, jos samalla perutaan sitoumukset avun kasvattamisesta.

"G8:llä on nyt mahdollisuus valita: tuleeko vuodesta 2007 jälleen yksi petettyjen lupausten vuosi vai nähdäänkö vihdoin tekoja? Saksan on nyt otettava johtajan rooli", Max Lawson Oxfam Internationalista totesi.

G7 kehotti jatkamaan WTO-neuvotteluja

Vauraimpien valtioiden valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat antoivat Essenin-kokouksessaan yhteisen kannanoton, jossa he vetosivat jäähyllä olevien Maailman kauppajärjestö WTO:n neuvottelujen käynnistämiseksi, China Daily kirjoittaa.

"Uskomme vahvasti, että kaikilla osapuolilla on vastuu varmistaa Dohan-neuvottelukierrokselle onnistunut lopputulos, joka vauhdittaisi globaalia talouskasvua ja vähentäisi osaltaan köyhyyttä", kannanotossa todettiin.

Lisää tietoa aiheesta