Uutinen

Katkeransuloista satiiria Sambiasta

Stephen Kappata kuvaa Sambian historiaa, siirtomaakautta ja nyky-yhteiskuntaa omintakeiseen, naivismin ja satiirin leimaamaan tyyliinsä. Kappatan taide esittäytyy parhaillaan Helsingissä.
Sanna Jäppinen
21.5.2003

 

Kuva: Stephen_Kappata (Kuvaaja: Sanna_Jäppinen)
Stephen Kappata osallistui "We had a nice time in Zambia" -näyttelynsä avajaisisiin Helsingissä 22. toukokuuta.
 

Stephen Kappata (s.1936) ei pelkää liittää taiteeseensa merkityksiä ja ulottuvuuksia. "Tauluni ovat poliittisia, kulttuurisia, kasvatuksellisia ja historiallisia", hän toteaa. "Maalaan aiheita, jotka tunnen henkilökohtaisesti ja uskon, että sanoma menee perille hyvin erilaisille ihmisille."

Sambiassa Kappata on tunnettu ja tunnustettu taiteilija, mutta asiakkaita paikallisten joukosta ei paljon löydy – rahaa taidehankintoihin ei ole. Valtaosa töistä meneekin ulkomaalaisille, joko Sambiassa työskenteleville tai maassa matkaaville. Näin Kappatan maine on kiirinyt myös maan rajojen ulkopuolelle ja näyttelyjä on ollut monissa maissa: Suomen lisäksi muun muassa Ranskassa, Saksassa, Iso-Britanniassa ja Kuubassa.

Kappatan värikkäiden, ihmisiä kuvaavien teosten tyylisuunnaksi mainitaan yleensä naivismi. Taiteilija itse toteaa, että tyyli syntyi luonnostaan, kun hän yli kolmikymppisenä sai ensimmäisen kerran oppia öljyvärien käytössä. Myös teoksiin erottamattomasti kuuluvat selittävät otsikkotekstit ovat olleet mukana alusta pitäen.

Täysipainoisesti Kappata on omistautunut maalaamiselle vasta eläkepäivinä. Vaihtelevaan uraan mahtuu töitä Etelä-Afrikan kaivoksilla, kariutuneet haaveet poliisin ammatista, politiikkaa Sambian itsenäisyyden alkutaipaleella sekä pitkä työrupeama maatalousministeriön koulutus- ja esittelymateriaalin kuvittajana.

Siirtomaanostalgiaa


Kappatan satiiri nousee esiin erityisesti siirtomaa-aikaa kuvaavissa teoksissa. Se ei ole ilkeää, pikemminkin kaihoisaa. Taiteilijan kuvaukset tuovat mieleen entisen itäblokin asukkaiden nostalgiset muistelot sosialismin vuosista.

"Silloin ihmisillä oli vähemmän rahaa kuin tänä päivänä, mutta riittävästi elämiseen. Nykyään pärjäävät vain ne, joilla on hyvä työ", Kappata puistelee päätään.

Ei hän silti suostu myöntämään, että kaipaisi noita aikoja. "Nykyinen hallitus on parempi ja meillä on oikeus puhua mitä haluamme."

Tänä päivänä Kappata näkee Sambian mustien ja valkoisten väliset suhteet hyvinä. "Olemme ystäviä", hän tiivistää. "Rasismi ei ole enää ongelma, sillä olemme tajunneet olevamme samanlaisia ihmisiä ihonväristä riippumatta."

Kappatan omintakeinen tyyli ei ole saanut jatkajia Sambian nuoremmassa taiteilijapolvessa. "Jos minulla olisi enemmän rahaa, haluaisin perustaa taidekoulun, jossa voisin siirtää taitojani eteenpäin", taiteilija haaveilee.


Stephen Kappatan "We had a nice time in Zambia" -näyttely 19.6. asti Galleria Primaverassa, Uudenmaankatu 7. Järjestäjänä Suomi-Sambia -seura.