Uutinen

Katastrofin kautta rauhaan?

Pahiten katastrofista kärsineillä alueilla, Sri Lankassa ja Indonesian Acehissa, katastrofista selviäminen on tuonut yhteen konfliktien osapuolia.
Henri Myrttinen
5.1.2005

Tsunamikatastrofi on johtanut ennennäkemättömään avustusoperaatioon, jossa alueen hallitukset yhdessä ulkomaalaisten avustajien kanssa yrittävät pelastaa sen, mikä vielä on pelastettavissa. Apua on luvattu satojen miljoonien eurojen edestä, tavalliset kansalaiset ympäri maailmaa ovat myös jo antaneet satoja miljoonia ja useat maat harkitsevat merkittäviä lisäyksiä näihin summiin. Useat valtiot joilla on tarvittavaa kalustoa, kuten helikoptereita ja kenttäsairaaloita, ovat siirtäneet näitä katastrofialueelle.

Mutta kuinka paljon tästä avusta on hyötyä?

Verrattuna menneiden vuosien katastrofeihin avustajat ovat oppineet virheistä. Enää ei tuoda esimerkiksi tonneittain käytettyjä vaatteita Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta, vaan tarvittavat tuotteet ostetaan paikan päältä, mikäli mahdollista. Lyhyen tähtäimen apu näyttääkin toimivan suhteellisen hyvin, käytännön ongelmista huolimatta. Esimerkiksi Indonesian Acehissa, missä kuolleita on suunnilleen 100 000, on vain yksi suurempi lentokenttä, jota voidaan käyttää avustuslentoja varten.

Toinen kysymys on kuitenkin se, mitä pidemmällä aikavälillä tapahtuu? Kuinka paljon tukea katastrofialueiden asukkaat saavat, kun tsunami ei enää ole uutislähetysten ykkösaihe? Joutuvatko valtiot ottamaan uutta lainaa rikkailta teollisuusmailta, jotta ne saisivat jälleenrakennettua tuhoutuneet kylät ja kaupungit vai annetaanko niiden velat anteeksi? Ja miten valtiot, joille turismi on ehkä tärkein tulonlähde, kuten Thaimaa ja Malediivit, pystyvät toipumaan katastrofista?

Kaikessa karmeudessaan katastrofi avaa kuitenkin myös uusia, positiivisia mahdollisuuksia. Toivon mukaan tilanne edistää esimerkiksi Pohjois-Sri Lankan ja Acehin rauhanneuvotteluja - nyt kun alueillä pitkään jatkuneiden konfliktien molemmat osapuolet joutuvat toimimaan yhdessä paikallisväestön hyväksi. Alueen hallitukset ja kansalaisyhteiskunnat toimivat katastrofin jäljiltä entistä tiiviimmin yhdessä.


Kepan yhteystiedottajana Indonesiassa työskentelevä Henri Myrttinen kertoo lähipäivien aikana tarkemmin Kepan indonesialaisen kumppanijärjestön INSISTin avustustoimien etenemisestä Acehin alueella.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista
Guardianin kooste Aasian katastrofista