Uutinen

Katastrofi yhdisti Sri Lankan väestöryhmät

Avuntarvitsijoilta ei kysellä etnistä tai uskonnollista taustaa.
Amantha Perera
31.12.2004

IPS -- Vaikka Sri Lankan sisällissota päättyi kolme vuotta sitten, sen osapuolet ovat tähän asti pysytelleet loitolla toisistaan. Hyökyaaltojen aiheuttamassa katastrofissa vanhat kaunat ovat kuitenkin väistyneet keskinäisen avun tieltä. Torstain tieto uhrien määrästä saarivaltiossa oli 23 800.

"Nämä tamilit ovat vain ihmisiä, jotka juoksivat pakoon, kun vesi tunkeutui heidän kyläänsä", saaren itäosissa sijaitsevan Vakanerin kaupungin moskeijan johtaja S.H. Rafique selittää.

Rafique on johtanut avustusponnistuksia 300:n lähikylistä paenneen tamilin auttamiseksi. Pakolaisten mukaan satoja kyläläisiä on yhä kateissa. Vakaneri on aina kuulunut Sri Lankan etnisen konfliktin kipinäherkkiin alueisiin. Alueella puhkesi tamilien ja muslimien välisiä mellakoita jo muutama kuukausi sen jälkeen, kun omaa valtiota vaatineiden tamilisissien ja Sri Lankan hallituksen välille saatiin tulitauko helmikuussa 2002.

Muuallakin Sri Lankan itäosissa muslimit ovat kieltäytyneet maksamasta veroja valtaapitävälle tamilijärjestölle LTTE:lle.

Sri Lankan hallitus edustaa 20 miljoonan asukkaan maassa valtaväestönä olevia singaleeseja, joiden osuus on 74 prosenttia. Tamileja on 18 prosenttia ja muslimeja 7 prosenttia. Muslimijohtajat vaativat maan itäosiin omaa erillishallintoa.

Tulitaukoon suostunut tamilijohto on syyttänyt muslimeja omien kapinoitsijoidensa tukemisesta. Lisää kaunan aihetta on antanut se, että alueen liike-elämä on muslimien hallinnassa.

Nyt muslimipappi Rafique on vedonnut hyvin tuloksin läheisen Ottamavadin kaupungin liikemiehiin kodittomien tamilien auttamiseksi. "Pystyn huolehtimaan heistä muutaman päivän ajan", hän iloitsee.

Kaikkialla Sri Lankassa buddhalaisista temppeleistä, islamilaisista moskeijoista ja kristittyjen kirkoista tuli yhdessä yössä avustustyön moottoreita. Maan keskiosissa kylätemppelit ovat verkostoituneet ja lähettäneet väkeä keräämään välttämättömyystarvikkeita kotinsa menettäneille. Avun saajien ja antajien etnistä alkuperää ei kysellä.

Ambalangodassa johtava buddhalaismunkki ja entinen kansanedustaja Baddegama Samtha Thero johti rannikolla operaatiota, jossa raivattiin ruumiita aallon tuhoaman junan jäännöksistä. Uhreja pelättiin olevan 1 500.

Munkit eivät perinteisesti suostu olemaan missään tekemisissä kuolleiden kanssa, mutta Samitha Thero päätti unohtaa sen. "Tällainen määrä ruumiita muodostaa vakavan terveysuhkan. Nyt ei tarvita vettä eikä ruokaa, sillä ensin on hoidettava terveysriskit. Siksi teen tätä", hän kertoi IPS:lle.

Paikallisia viranomaisia kritisoidaan

Vaikka runsaskätistä apua on alkanut tulla sekä kotimaasta että ulkomailta, Samitha Thero ja monet muut arvostelevat omia viranomaisiaan. "Pystyn huolehtimaan ihmisten päivittäisistä tarpeista, mutta en ole lääkäri, eikä kukaan ole tullut arvioimaan lääkintäavun tarvetta", sanoi myös Vakanerin moskeijan Rafique.

Tamilien LTTE:n johtaja Vellupillai Prabhakaran torjui oitis hallituksen avuntarjoukset ja vetosi suoraan kansainvälisen tuen saamiseksi alueelle. LTTE arvioi, että sen hallinnoimilla alueilla maan pohjois- ja itäosissa menehtyi jopa 18 000 ihmistä.

Eteläisessä Gallen kaupungissa asukkaat valittivat paikallisviranomaisten toimista. "He lakaisevat kunnanvirastoa, vaikka täällä on yhä kuolleita", sanoi A. Fahim osoittaen kuorma-auton alla makaavaa kolme päivää vanhaa ruumista. Edellispäivänä hän oli auttanut 32 ruumiin keräämisessä, mutta lähtenyt lopulta masentuneena kotiin.

Maan itäosissa kaikkensa menettäneet kyläläiset kävelivät kilometritolkulla lähimmälle koululle tai temppelille avun toivossa.

"Tulin tänne, koska kuulin huhuja avustuskeskuksesta", kertoi Kapila-niminen nainen, joka liftasi tyttärensä kanssa koillisesta Kinnyasta kuorma-auton kyydillä 40 kilometrin päässä sijaitsevalle Kantalen koululle.

Kapila tyttärineen ehti hädin tuskin pakoon veden alle jääneestä majastaan, eikä hän ole kuullut mitään kalassa olleesta miehestään.

Vesimassat pyyhkäisivät lukuisia kyliä olemattomiin pitkin Sri Lankan itärannikkoa. Esimerkiksi Kalmunaista ei jäänyt jäljelle mitään, ja asukkaita menehtyi yli 2 500.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista
Guardianin kooste Aasian katastrofista