Uutinen

Karibia lykkää EPA-sopimuksen allekirjoittamista

Guyana ja muut EPA-kriitikot voivat huokaista helpotuksesta, ainakin hetkeksi. Karibia otti lisäaikaa EU:n vapaakauppasopimusten tekoon.
Eeva Eronen
22.8.2008

Karibian maat ovat päättänyt lykätä EPA-vapaakauppasopimusten allekirjoittamista EU kanssa. Sopimuspaperit oli tarkoitus allekirjoittaa 2. syyskuuta Barbadoksella.

Laajaa kritiikkiä keränneitä sopimuksia on tarkoitus puida syyskuun 8. päivä, jolloin alueen maat kokoontuvat keskustelemaan eriävistä näkökannoistaan. Kokous pidetään Barbadoksella, missä paperit ovat odotelleet allekirjottajiaan.

Keskustelujen ääripäitä edustavat Guyana, joka on pitänyt kovaa meteliä sopimuksia vastaan, ja isäntämaa Barbados, joka on ilmoittanut tekevänsä sopimuksen vaikka yksinään.

Kansainvälisen kehitysjärjestö Oxfamin tietojen mukaan sopimuksenteko lykkääntyi, sillä Caricomin puheenjohtaja sekä Antiguan ja Barbudan pääministeri Baldwin Spencer ilmoitti Ranskan presidentti Nicholas Sarkozylle Karibian tahtovan vielä keskustella alueen huolista ja uudelleenneuvottelumahdollisuuksista. EU tahtoisi saada nimiä paperiin mahdollisimman pian, ja Ranskan onkin väitetty vastanneen, etteivät se tue uudelleenneuvotteluja. Caricom on Karibian maiden yhteisö ja yhteismarkkina-alue.

Syyskuun 8. valikoitui neuvottelupäiväksi, sillä Guyanan pitäisi siihen mennessä saada loppuun 5. ja 6. päivä käytävät kansalliset EPA-neuvottelunsa.

Oxfamin seuraamien paikallisten sanomalehtien mukaan Guyanan rinnalla sopimuksia vastaan hangoittelevat ainakin Grenada ja St Lucia. Sopimuksista käydään keskusteluja vielä esimerkiksi Belizessä ja Jamaikalla.

Lisää tietoa aiheesta