Uutinen

Kansanedustajat: Suomen talouskasvun näyttävä myös kehitysyhteistyövaroissa

"0,7 prosenttia on vain minimivaatimus maalta, jolla on erittäin vahva talouskasvu", totesi kansanedustaja Matti Ahde kehitysyhteistyövarojen nostamista ajavien järjestöjen kakutustempauksessa.
Sanna Jäppinen
4.4.2005

Kuva:kansanedustajia kakut käsissään (Kuvaaja: Sanna Jäppinen

99,3-prosenttisen tiikerikakun vastaanottivat muun muassa kansanedustajat Maija Perho (kok), Jukka Vihriälä (kesk) ja Matti Ahde (sd).

"Olemme olleet kehitysyhteistyövarojen suhteen oikeastaan aina pohjoismaisen tason alapuolella. Enää tätä ei voida hyväksyä, sillä olemme osa skandinaavista aatelia", totesi valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Matti Ahde. "Kansainvälisestikin tämä on monessa yhteydessä kiusallinen asia."

Ahde kertoi näkemyksiään kansalaisjärjestöjen kakutustempauksessa, jossa vaadittiin hallitusta pitämään kiinni lupauksestaan saavuttaa YK:n kehitysapusuositus 0,7 prosenttia kansantulosta vuoteen 2010 mennessä. Maaliskuiset päätökset budjettikehyksistä vuosille 2006-2009 uhkaavat vesittää lupauksen. Suomen tämänhetkinen taso on noin 0,39 prosenttia kansantulosta.

Jokainen kansanedustaja sai tempauksessa järjestöiltä 99,3-prosenttisen tiikerikakun, jolla havainnollistettiin, kuinka pieni osuus koko potista 0,7 prosenttia on. Henkilökohtaisesti kakkuja oli vastaanottamassa 14 valtiovarainvaliokunnassa istuvaa edustajaa.

"Rahat ovat tietysti pois jostain toisesta momentista, mutta sitähän solidaarisuus on: ollaan valmiita tinkimään omasta. Se, mistä rahat otetaan, ei ole ratkaisematon ongelma, vaan tahdon asia. Me olemme kasvuyhteiskunta", Ahde huomautti.

85 kansalaisjärjestön kampanjassa mukana olevan Planin toiminnanjohtaja Marja-Riitta Ketola totesi tilaisuudessa, että esimerkiksi Ruotsissa keskustelu liikkuu aivan eri tasolla kuin meillä: "Siellä kysytään, pitäisikö kehitysyhteistyövarat nostaa yhdestä prosentista kahteen."

"Meilläkin järjestöjen välinen yhteistyö tässä asiassa on nyt vahvistunut ja voimistunut. Olemme valmiita tekoihin pelkän keskustelun sijaan, ja ehkä edessä on järjestöjen jäsenien - kansalaisten - aktivoiminen barrikadeille. Nyt punnitaan löytyykö asiaa ajamaan myös intohimoisia kansanedustajia", Ketola sanoi.

Ainakin puheen tasolla jo yli puolet kansanedustajista on sitoutunut puolustamaan 0,7-tavoitetta. Maaliskuussa 110 edustajaa kaikista eduskuntapuolueista Perussuomalaisia lukuun ottamatta allekirjoitti hallitukselle aiheesta tehdyn kirjallisen kysymyksen.

"Tietysti kyse on politikoinnista, ja tosipaikan tullen hallituspuolueiden edustajat olisivat luultavasti hallituksen takana. Kyllä tässä kuitenkin kerrankin käydään aitoa parlamentaarista vuoropuhelua siitä, mitä eduskunta haluaa", Vihreiden edustaja Anni Sinnemäki totesi.

"Ja jotta kyse on todellisesta hallituksen painostuskeinosta, on tärkeää että asialla on laaja kannatus - ei kaikkien asioiden taakse saada 110 nimeä", Sinnemäki muistutti.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kehitysrahoituskampanja
Korkearesoluutioisia pressikuvia kakutustempauksesta