Uutinen

Kansanedustajat puolustavat 0,7-tavoitetta, hallitus lipsuu lupauksistaan

Eduskunnan täysistunnossa kansanedustajat yli puoluerajojen antoivat tukensa kehitysmäärärahojen nykytahtia nopeammalle nostamiselle YK:n asettamaan 0,7 prosenttiin kansantulosta.
Sanna Jäppinen
15.3.2005

Eduskunnassa käsiteltiin 15. maaliskuuta hallituksen viisi päivää aiemmin päättämiä budjettikehyksiä. Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet toivat ryhmäpuheenvuoroissaan esiin huolensa kehitysyhteistyövarojen luvattua hitaammasta kasvusta. Hallitus ei tässä asiassa saanut tukea edes omiltaan.

"Jos 0,7-tavoite aiotaan saavuttaa vuoteen 2010 mennessä, on kehitysyhteistyömäärärahojen kohdennusta vielä syytä miettiä uudestaan. Suomen on huomioitava kansainväliset velvoitteet, ja muistettava, että näin luodaan turvallisempi maailma", totesi esimerkiksi keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi.

Hallitusohjelmassa on sitouduttu nostamaan varat vuoteen 2010 mennessä YK:n asettamaan 0,7 prosenttiin kansantulosta. Kehysneuvotteluissa 10. maaliskuuta määritellyn tahdin mukaan vuonna 2009 taso olisi kuitenkin vain 0,48 prosenttia kansantulosta, ja 0,7-tavoitteen kiinni kurominen yhden vuoden aikana vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä.

"On myönnettävä, että 0,7:n tavoittaminen vuonna 2010 näyttää vaikealta tämän päätöksen valossa", vastasi kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki sekä kokoomuksen Maija Perhon että kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen esittämään kysymykseen, onko hallitus nyt siis luopunut alkuperäisestä tavoitteestaan. "On realistista ajatella, että 0,7 saavutetaan 2010-luvun alkupuoliskolla."

Moni edustaja huomautti puheenvuorossaan, että Suomi on sitoutunut vähävaraisimpien auttamiseen - ja tämän pitäisi näkyä myös globaalina vastuuna.

"Huoli köyhistä ja syrjäytyneistä - sekä kotimaassa että ulkomailla - on vahvana punaisena lankana hallitusohjelmassa", muistutti esimerkiksi demarien kansanedustaja Jukka Gustafsson puoluetovereitaan hallituksessa.

Vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes puolestaan nosti esiin Britannian pääministerin Tony Blairin johtaman Afrikka-komission 11. maaliskuuta julkaiseman raportin johtopäätökset.

"Komissio suosittaa, että teollisuusmaat kaksinkertaistavat kehitysyhteistyömäärärahansa. Ja miten Vanhanen vastasi huutoon: vähentämällä Suomen kehitysyhteistyörahoja."

Hallituksen päätökseen voi vielä vaikuttaa

"Ristiriitaista täysistunnossa käydyssä keskustelussa oli se, että hallituksen edustajat vakuuttivat Suomen talouskasvun olevan hyvällä mallilla ja työllisyydenkin kohentuvan. Mitkä ovat siis perusteet kansainvälisistä sitoumuksista luistamiseen?" Kepan kehityspoliittinen sihteeri Tytti Nahi ihmettelee.

Kehyspäätöstä käsitellään valtiovarainvaliokunnassa kuukauden ajan, ja asia tulee sen jälkeen uudestaan täysistuntokäsittelyyn

"Kansanedustajilla on siis vielä mahdollisuus vaikuttaa hallituksen päätökseen ja siihen, miten Suomi osallistuu globaaliin köyhyyden vastaiseen työhön", Nahi muistuttaa.

Lisää tietoa aiheesta

Järjestöt: Suomi jatkaa kansainvälisenä vapaamatkustajana
Yli 80 kansalaisjärjestöä vetosi puolueisiin kehitysavun puolesta
Kansalaisjärjestöjen 0,7-kampanja vaatii muutoksia budjettikehykseen
Kepan kehitysrahoituskampanja