Uutinen

Kansalaisyhteiskunta vahvoilla Nepalissa

Kehitysyhteistyöhankkeista neuvotteleminen Nepalin väliaikaisen hallituksen kanssa on suuri virhe, sanoo nepalilainen ihmisoikeusaktivisti K. B. Rokaya.
Janne Hukka
3.10.2006
K. B. Rokaya puhuu Kepassa (kuva: Janne Hukka) K. B. Rokaya puhui Kepassa 28.9. (Kuva: Janne Hukka)

Nepalilainen ihmisoikeusaktivisti ja Tribhuvanin yliopiston apulaisprofessori K. B. Rokaya kävi Suomessa syyskuun lopussa kertomassa maansa viimeaikaisista poliittisista tapahtumista. Suomen Lähetysseuran vieraana ollut Rokaya kannusti suomalaisia tukemaan maan demokratiakehitystä, mutta myös malttamaan uusien kehitysyhteistyöhankkeiden myöntämistä Nepaliin.

"Nepalin tilanne on tällä hetkellä hyvin monimutkainen ja kiinnostava. Mutta samanaikaisesti meillä on aihetta suureen toivoon tulevaisuuden suhteen", Rokaya tiivisti puhuessaan Kepassa 28. lokakuuta pidetyssä keskustelutilaisuudessa.

Maan kymmenen vuotta kestänyt sisällissota päättyi tänä keväänä Nepalin kuninkaan vallankaappauksen yhdistettyä kansalaisyhteiskunnan eri tahojen, maolaisten ja valtapuolueiden voimat.

Näiden yhdessä muodostama demokratialiike kutsui huhtikuun aikana satoja tuhansia kansalaisia Katmandun kaduille protestoimaan monarkin yksinvaltiutta vastaan ja vaatimaan perusoikeuksiaan. Hallituksen joukot vastasivat laittomiksi katsomiinsa mielenosoituksiin väkivaltaisesti.

Lähes kolme viikkoa kestäneen kansannousun aikana 21 ihmistä menetti henkensä tuhansien muiden loukkaannuttua.

Toivo uudessa perustuslaissa

Vastoinkäymisistä huolimatta kansannousu oli menestyksekäs. Sen seurauksena kuningas Gyanendra taipui painostuksen alla ja luopui vallasta, ja maolaississit ja hallituksen joukot sopivat tulitauosta. Tällä hetkellä vallassa on väliaikainen hallitus, jonka päätarkoituksena on varmistaa Nepalin ensimmäisesen perustuslain suunnittelu.

Rokaya on itse ollut maan poliittisessa muutoksessa tiiviisti mukana muun muassa nepalilaisten kirkkojen yhteistyöelimen National Council of Churches of Nepal -järjestön pääsihteerinä, jossa hän oli käynnistämässä uskontojenvälistä dialogia rauhan aikaansaamiseksi.

Viime aikoina hän on ollut lisäksi valvomassa maolaisten ja hallituksen joukkojen tulitaukoa sekä väliaikaisen hallituksen perustuslakineuvotteluja.

"Hienoin asia uudessa perustuslaissa tulee olemaan se, että sen laatii kansa. Sen kautta Nepalin kansa tulee määräämään omasta kohtalostaan ensimmäistä kertaa historiansa aikana", Rokaya selitti.

Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun kaikille kansanryhmille ja vähemmistöille tulee mahdollisuus saada äänensä kuuluviin.

"Nepal on siitä erikoinen maa, että meidän kansalaisyhteiskuntamme on huomattavan vahva. Pelkästään se on ollut riittävänä takeena vähemmistöedustajien läsnäololle", Rokaya kuvasi.

Uhka rauhalle ulkomailta

Edistyksestä huolimatta Rokaya on kuitenkin huolissaan ulkopuolisten tahojen sekaantumisesta neuvottelujen kulkuun. Intian ja Yhdysvaltojen vaikutus on hänen mielestään muodostumassa todelliseksi uhaksi prosessin etenemiselle.

Koska Yhdysvallat määrittelee Nepalin maolaississit terroristeiksi, on se myös sanonut olevansa tukematta mitään sellaista poliittista ratkaisua, jossa sisseiltä ei vaadita aseistariisumista.

Tämän Rokaya kokee hankalaksi, sillä hänen mielestään rauhanomaisen ratkaisun syntyminen varmistuu parhaiten juuri nyt käynnissä olevien neuvottelujen avulla, joissa maolaississit ovat tasavertaisina neuvottelukumppaneina.

Sissit ovat myös huomattava ja suosittu voimatekijä,  ja he kontrolloivat suurinta osaa Nepalista. Heidän hallitsemillaan alueilla muun muassa oikeusprosessit ja naisten asema ovat Rokayan mukaan parantuneet selvästi.

"Odotammekin EU:n tulevan mukaan tasapainottavaksi voimaksi", Rokaya tähdentää. Tällä hetkellä EU:n läsnäolo Nepalissa on vähäistä. Tilannetta helpottaisi Rokayan mukaan myös jonkin puolueettoman valtion tai valtioryhmän nimittäminen välittäjäksi.

Rokayalla oli myös selkeä viesti kehitysyhteistyötoimijoille.

"Älkää antako tai suunnitelko antavanne kehitysyhteistyötukea nykyiselle hallitukselle. Älkää tukeko tätä hallitusta muuten kuin kannustamalla sitä laatimaan uusi perustuslaki", Rokaya sanoi.

"Vasta uudella, demokraattisesti valitulla Nepalin parlamentilla tulee olla oikeus neuvotella kehitysyhteistyörahoituksen jakamisesta."