Uutinen

Kansalaiskeräys paikkaa hallituksen tekoja Yhdysvalloissa

Kansalaiskeräys on tuottanut jo miljoona dollaria YK:n väestörahastolle Unfpalle, jolta hallitus viime kesänä epäsi 34 miljoonan dollarin avustuksen sen Kiinan-toiminnasta esitettyihin väitteisiin vedoten.
Thalif Deen
12.5.2003

Yhdysvalloissa toteutettu kansalaiskeräys on tuottanut ensimmäiset miljoona dollaria (vajaat 900 000 euroa) YK:n väestörahaston Unfpan toiminnan tukemiseen. Tavoitteena on kerätä kokoon 34 miljoonaa dollaria (alle 30 miljoonaa euroa), jotka Yhdysvaltain hallitus epäsi järjestöltä.

"Luottamus ja tuki, jota tavalliset amerikkalaiset osoittavat Unfpan ajamia asioita kohtaan, on yhtä tärkeää kuin kerätty rahasumma", järjestön edustaja Omar Gharzeddine sanoo. Presidentti George W. Bushin hallitus päätti viime heinäkuussa evätä Unfpalta 34 miljoonan dollarin avustuksen, koska uskonnolliset ryhmät väittivät järjestön edistävän pakkoabortteja Kiinassa.

Unfpa kiisti väitteet jyrkästi. Myöskään Yhdysvaltain ulkoministeriön viime vuonna Kiinaan lähettämä tutkimusryhmä ei löytänyt mitään näyttöä väitteiden tueksi. Sen mukaan Unfpa oli päinvastoin ilmaissut selvästi vastustavansa pakkoabortointia ja -sterilisointia. Washingtonissa toimivan Population Instituten johtaja Werner Fornos sanoo Yhdysvaltain hallituksen jyränneen kongressin päätökset ja sivuuttaneen asialliset tutkimustulokset.

Kansalaiskeräyksen alullepanijoina oli kaksi tavallista amerikkalaista, jotka eivät edes tunteneet toisiaan. Kalifornialainen eläkkeellä oleva opettaja Jane Roberts, 61, ja Uudessa Meksikossa asuva lakimies Lois Abraham, 68, vetosivat ihmisiin sanomalehdissä ja sähköpostin välityksellä, jotta jokainen lähettäisi Unfpalle dollarin "korjatakseen tapahtuneen vääryyden". "Tällä pienellä kampanjalla on mahdollisuus muuttaa hiukkasen maailmaa", sanoo Roberts.

Unfpa kertoo käyttävänsä rahat normaaliin toimintaansa, jonka tavoitteena on tarjota lisääntymisterveyden peruspalvelut myös kaikille kehitysmaiden asukkaille. Järjestö arvioi, että 34 miljoonan dollarin avulla voidaan ehkäistä vuodessa kaksi miljoonaa ei-toivottua raskautta, lähes 800 000 aborttia ja 4 700 raskauteen ja synnytykseen liittyvää kuolemaa.