Uutinen

Kansalaisjärjestöt tapasivat rahoituslaitosten pohjoismaisia edustajia

Juha Rekola
26.9.2000

Pohjoismaisten kansalaisjärjestöjen ja Jubilee-kampanjoiden edustajat tapasivat keskiviikkona Prahassa Kansainvälisen valuuttarahaston suomalaisen johtokunnan jäsenen Olli-Pekka Lehmussaaren ja Maailmanpankin johtokunnassa Pohjoismaita ja Baltiaa edustavan Finn Jonckin.

Olli-Pekka Lehmussaari
Järjestöt halusivat keskustella johtokunnan jäsenten kanssa rahoituslaitosten ja HIPC-velkaohjelman ongelmista. Vaikka rahoituslaitokset ovat viime päivinä vauhdittaneet köyhien maiden velkojen mitätöivää niin sanottua HIPC-ohjelmaa, ei vauhti ole vielä riittävän nopeaa, oli Jubilee-kampanjan viesti Lehmussaarelle ja Jonckille.

"Velkahelpotusta ei olla päästy toteuttamaan niin nopeasti kuin kaikki olisivat halunneet", myönsi Maailmanpankin tanskalainen Finn Jonck. Hänen mukaansa aikaa vaatii ennen kaikkea kansalaisjärjestöjenkin vaatimus siitä, että velkahelpotuksella vapautuvat varat todella käytetään köyhyyden poistamiseen.

"Nyt tämä teidän vaatimuksenne nopeammasta vauhdista on hieman ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa", sanoi Jonck.

IMF:n Lehmussaari siirsi Jubilee-kampanjan kritiikin jäsenmaiden hallituksille.

"Te haluatte sadan prosentin velkahelpotusta. Meidän täytyy rahoittaa se, emmekä me voi noin vain painaa sitä rahaa. Meillä ei ole kaikkea rahaa koossa vielä nykyisenkään kaltaisen HIPC-ohjelman rahoittamiseen. Yhdysvaltain kongressi esti kultavarantojen myynnin velkahelpotuksen rahoittamiseksi, nyt se täytyy saada jäsenmaiden hallituksilta", Lehmussaari sanoi.

Lehmussaari kertoi välittäneensä IMF:ssä eteenpäin viestiä, että USA:n kongressin toivotaan muuttavan kantaansa kullanmyyntiin. Hän kertoi uskovansa, että IMF löytää varat HIPC-ohjelman rahoitukseen, mutta ei ollut aivan varma muista monenkeskisistä instituutioista. Niitä kun rahoittavat samat hallitukset.

"Menkää puhumaan omien maidenne parlamenttiin ja vaatikaa lisää rahaa kehitysyhteistyöhön ja velkahelpotuksiin", kehotti Lehmussaari.

Kritiikkiä Maailmanpankin ja IMF:n epädemokraattisuudesta alkoi kuulua myös Prahan kokouksen puhujanpöntöstä. Puhuessaan Afrikan puolesta Madagaskarin edustaja Tantely Andrianarivo piti tärkeänä ohjelmamaiden omistajuuden lisäämistä. Afrikan ääntä näissä instituutioissa on vahvistettava, hän vaati.

"On selvää, että nämä kysymykset nousevat lähitulevaisuudessa keskusteluun IMF:ssä", sanoi Lehmussaari.

Kepan kehityspoliittinen sihteeri Max von Bonsdorff piti tärkeänä keskusteluyhteyden säilymistä kansalaisjärjestöjen ja kansainvälisten rahoituslaitosten välillä.

"On hyvä, että tapaamiset järjestyivät. Näin meidän viestimme menee eteenpäin näiden instituutioiden sisällä ja samalle me saamme tietoa siitä, missä vaiheessa asiat laitoksissa ovat. Mutta on pidettävä mielessä, että puheet ovat vain puheita. Ainoastaan konkreettisilla teoilla helpotetaan velkojen aiheuttamia inhimillisiä kärsimyksiä köyhissä maissa", sanoi Bonsdorff.