Uutinen

Kansalaisjärjestöt arvostelevat Keski-Amerikan ja EU:n vapaakauppasuunnitelmia

Keski-Amerikan ja EU:n välille suunniteltu assosiaatiosopimus oli keskustelun aiheena Hondurasissa järjestetyssä kansalaisyhteiskunnan kokoontumisessa. Rinnalla järjestettiin avoin foorumi mielenilmauksena virallista prosessia vastaan.
Larissa Bruun
12.3.2007
070306lbruun_vapaakauppamielenosoitus.jpg Muun muassa pienviljelijöiden Via Campesina -järjestön edustajat marssivat vapaakauppasopimusta vastaan. (Kuvaaja: Larissa Bruun)

MANAGUA -- Keski-Amerikan kansalaisyhteiskunnan edustajat kokoontuivat 5.-6. maaliskuuta Hondurasin pääkaupunkiin Tegucigalpaan keskustelemaan Keski-Amerikan ja EU:n välille suunnitellusta assosiaatiosopimuksesta, jonka yhtenä tavoitteena on Keski-Amerikan ja EU:n välisen vapaakauppa-alueen perustaminen.

Keski-Amerikan ja EU:n kansalaisyhteiskunnan virallisen foorumin tarkoituksena oli keskustella siitä, miten kansalaisyhteiskunta haluaa ja voi olla mukana neuvotteluissa.

Tapahtuman järjestäjänä toimi Keski-Amerikan integraatiojärjestelmän neuvoa-antava komitea (Comité Consultivo del Sistema de la Integración Centroamericana, CC-SICA) ja EU:n puolelta Euroopan talous- ja sosiaalikomitea. Ensimmäinen aiheeseen liittyvä kansalaisyhteiskunnan foorumi järjestettiin Brysselissä vuonna 2004.

EU:n Keski-Amerikan suurlähettilään Francesca Moscan mukaan unionin neuvottelumandaattia ollaan parhaillaan kääntämässä virallisille EU-kielille. Sen jälkeen jäsenmailla on mahdollisuus kommentoida mandaattia. Neuvottelujen odotetaan käynnistyvän vielä tämän kevään aikana.

"Nyt EU:ssa on mahdollista vielä vaikuttaa neuvottelumandaatin ehtoihin ja luonteeseen", vetosi Susan van der Meij, joka toimii koordinaattorina eurooppalaisen kansalaisjärjestön Keski-Amerikan puolesta toimivassa PICA-ohjelmassa (Programa de Incidencia en Europa para Centroamerica de Aprodev).

Vaihtoehtoinen foorumi protestina

Keskiamerikkalaiset kansalaisjärjestöverkostot olivat yhdessä eurooppalaisten järjestöjen ja verkostojen kanssa järjestäneet oman, vaihtoehtoisen kokoontumisen virallisen foorumin rinnalle.

"Virallinen foorumi on vain osa prosessia, vaatimus, joka pitää täyttää. Mitään selkeää kansalaisyhteiskunnan konsultointiprosessia ei ole järjestetty", selvensi Keski-Amerikka dialogin puolesta -verkoston (CAD) Trinidad Sanchez rinnakkaisfoorumin avajaispuheessaan. Myös virallisen foorumin rajattua osallistujamäärää pidettiin tärkeänä syynä vaihtoehtoisen tapahtuman järjestämiselle.

Vaihtoehtoisen foorumin teemana oli "Keski-Amerikka-EU: Oikeudenmukainen ja reilu kauppa on mahdollinen". Tapahtuma huipentui mielenilmausmarssiin tiistaina 6. maaliskuuta. Marssijat luovuttivat yhteisen julkilausumansa suurlähettiläs Francesca Moscalle.

Vaihtoehtoinen foorumi ilmoitti uskovansa, että Keski-Amerikan ja EU:n välinen vapaakauppasopimus on Keski-Amerikalle haitallinen ja lisää maanosan köyhyyttä. Julkilausumassa mainitaan huolenaiheeksi muun muassa EU:n mandaattiluonnoksessa esitetty julkisten palveluiden yksityistäminen. Lisäksi huolena on, että Keski-Amerikan hallitukset ajavat köyhän enemmistön sijaan varakkaiden ryhmien taloudellisia intressejä.

"Edistystä Cafta-sopimuksesta"

Avoimen foorumin järjestäjäverkostoista osa osallistui sekä viralliseen että vaihtoehtoiseen tapahtumaan. Toiset boikotoivat virallista foorumia ja luonnehtivat sitä "häpeälliseksi".

"Virallinen foorumi on ennalta määritelty tila, eikä se mahdollista aitoa osallistumista. Meille ei kannata puhua ulkopuolelle jättäytymisestä. Se on pelkkää diskurssia. Emmehän koskaan ole olleetkaan osa prosessia", totesi Mantereen yhteisöallianssi -verkostoa (ASC) edustanut William Rodriguez.

Rodriguezin mukaan edistystä on kuitenkin tapahtunut. "Kun alue neuvotteli Dominikaanisen tasavallan, Keski-Amerikan ja Yhdysvaltojen välistä vapaakauppasopimusta DK-Caftaa, eri verkostot eivät edes istuneet saman pöydän ääreen. Tämä foorumi ja yhteinen julkilausuma ovat eri taktiikoista huolimatta merkki poliittisesta kypsyydestä. Yhtenäisen äänen tärkeys on ymmärretty."

Keski-Amerikan ja EU:n välisen assosiaatiosopimuksen on tarkoitus kattaa kolme osa-aluetta: poliittinen vuoropuhelu, yhteistyö ja vapaakauppa. Vaihtoehtoisessa foorumissa kritisoitiin sitä, että poliittinen vuoropuhelu ja yhteistyö valjastetaan palvelemaan vapaakauppasopimusta.

Yhtenä huolenaiheena oli myös se, ettei kumpaankaan foorumiin juuri saapunut Keski-Amerikan päättäjiä, virallista foorumia isännöinyttä Hondurasia lukuun ottamatta.