Uutinen

Kansalaisjärjestöjen rahoitushuijaukset syynissä

Euroopan komission alainen petostentorjuntavirasto OLAF tutkii 32 kansalaisjärjestön kehitysyhteistyöhankkeisiin liittyviä rahoituspetoksia.
Sanna Jäppinen
4.7.2005

 

Guardianin tietojen mukaan OLAFin tutkimuskohteina on ainakin kaksi brittiläistä hyväntekeväisyysjärjestöä, mutta viranomaiset eivät halua meneillään olevien tutkimusten takia paljastaa suurennuslasin alla olevia järjestöjä. Se kuitenkin tiedetään, että huijauksesta epäillään joitakin hyvin tunnettuja järjestöjä, ja osa tapauksista on jo annettu syyttäjän käsittelyyn.

 

Vuonna 2001 aloitettujen tutkimusten kohteena on pääasiassa kaksi petoksen muotoa: rahan hakeminen kahdelta eri taholta näiden tietämättä toisistaan sekä järjestöjen perustamat tytäryhtiöt, jotka huolehtivat projektissa tarvittavien tuotteiden tai palvelujen hankinnasta – ja nostavat myös kuluja.

"EU:n veronmaksajien ja kansalaisten on saatava tietää tarkalleen, kuinka kansalaisjärjestöt heidän rahojaan käyttävät toimiessaan usein heikosti määritellyn ´hyvän asian puolesta`", toteaa petostentorjunnasta vastaava komissaari Siim Kallas Guardianin uutisessa.