Uutinen

Kansalaisjärjestöjen 0,7-kampanja vaatii muutoksia budjettikehykseen

Suomen hallitus neuvottelee parhaillaan budjettikehyksistä, muun muassa kehitysyhteistyömäärärahojen osuudesta, vuosille 2006-2009. Kansalaisjärjestöt kampanjoivat YK:n asettaman 0,7-tavoitteen saavuttamiseksi.
Sanna Jäppinen
4.3.2005

Hallitus on luvannut nostaa maamme kehitysyhteistyövarat 0,7 prosenttiin kansantulosta vuoteen 2010 mennessä. Valmisteilla oleva budjettikehys paljastaa, että lupaukset eivät ole toteutumassa. Suomi on jo nyt jäänyt kehitysmäärärahoissaan alle EU:n keskitason ja roimasti jälkeen muista Pohjoismaista.

Kepan koordinoima kansalaisjärjestöjen 0,7-kampanja tähtää siihen, että budjettikehystä muutetaan ja kehitysapua kasvatetaan huomattavasti nykysuunnitelmia nopeammin.

Kampanja muistuttaa myös siitä, että joulukuinen tsunamikatastrofi on luonut lisäpaineita kehitysmäärärahojen lisäämiselle. Hallitus on luvannut tsunamista kärsineille maille 20 miljoonaa euroa hätäapua vuonna 2005 ja 30 miljoonaa euroa apua jälleenrakennukseen seuraavan kolmen vuoden aikana. Tsunamiavun ja muiden sitoumusten täyttäminen yhtäaikaisesti on mahdollista vain, jos budjettikehystä laajennetaan.

Budjettikehyksistä neuvotellaan ministereiden kesken 10. maaliskuuta, ja sitä ennen kansalaisjärjestöt luovuttavat hallitukselle vetoomuksen 0,7-tavoitteen puolesta. Perjantaihin 4. maaliskuuta mennessä vetoomuksen on allekirjoittanut 46 järjestöä. Kepan kehityspoliittinen sihteeri Tytti Nahi (tytti.nahi@kepa.fi) ottaa allekirjoituksia vastaan tiistaihin 8. maaliskuuta klo 16 asti.

"Olemme olleet aktiivisesti yhteydessä kansanedustajiin, valtiovarainministeriin ja ulkoministeriin", Tytti Nahi kertoo kampanjan lobbaustyöstä.

"On ollut rohkaisevaa, että myös kolmen suurimman puolueen eduskuntaryhmien johdosta on löytynyt vastaanottavaisia ihmisiä. Heistä 0,7-tavoitteen saavuttamisessa on kyse paitsi Suomen arvostuksesta kansainvälisessä yhteisössä myös ihmisoikeuksista ja turvallisuudesta", Nahi toteaa.

Nahi kehottaa järjestöjen edustajia olemaan suoraan yhteydessä kansanedustajiin. "Mitä useammalta taholta soittoja ja vaatimuksia tulee, sen parempi."

Kepa on saanut tiedon, että myös kansanedustajat ovat itse aktivoituneet 0,7-tavoitteen tiimoilta. Eduskunnassa kerätään parhaillaan allekirjoituksia hallitukselle ensi viikolla osoitettavaan kirjalliseen kysymykseen.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kehitysrahoituskampanja