Uutinen

Kansalaisilta kysytään kantaa EU:n kehityspolitiikkaan

Pitäisikö Euroopan unionin kehitysavun keskittyä köyhyyden vähentämiseen vai johonkin muuhun? Muun muassa tätä udellaan EU:n internetsivuilla julkaistussa kyselyssä.
Stefania Bianchi
7.3.2005

IPS -- EU-komissio antaa alueensa 450 miljoonalle kansalaiselle mahdollisuuden osallistua viisi vuotta vanhan kehitysyhteistyöohjelmansa uudistamiseen. Nettikyselyyn voi tosin vastata vain englanniksi tai ranskaksi, ja se on tehtävä 19. maaliskuuta mennessä.

EU:n kehitysyhteistyöstä ja humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Louis Michel selittää kyselyn tarpeellisuutta maailman uusilla realiteeteilla. Niihin kuuluvat kiihtyvä globalisaatio, laajentuneen EU:n uudet poliittiset painopistealueet, YK:n asettamat vuosituhannen kehitystavoitteet (MDG) sekä keskustelu avun tehokkuudesta.

Kysely kattaa 14 aihealuetta turvallisuudesta kauppaan, maahanmuuttoon, rahoituspäätöksiin ja ympäristökysymyksiin. Komissio lupaa ottaa vastaukset vakavasti ja julkistaa tulokset ennen oman ehdotuksensa laadintaa.

Kansalaisjärjestöjen Brysselissä toimivan Eurostep-verkoston johtaja Simon Stocker pitää keskustelun avaamista EU:n kehitysyhteistyöstä myönteisenä. Hän valittaa, että nyt varattu aika on kuitenkin aivan liian lyhyt siihen, että myös kehitysmaiden asukkaat ehtisivät mukaan.

Stocker epäilee, että keskustelu rajoittuu "niihin, jotka ovat ennestään kiinnostuneita ja perillä EU:n kehitysyhteistyöpolitiikasta".

Helmikuussa tehty Eurobarometrin kysely paljasti, että yli kolme neljäsosaa alueen asukkaista ei ole selvillä EU:n avusta köyhimmille maille, vaikka yhteisö on maailman johtava kehitysavun antaja.

Noin 88 prosenttia eurooppalaisista ei ole kuullutkaan YK:n vuosituhattavoitteista, joihin kuuluu muun muassa köyhien määrän puolittaminen vuoteen 2015 mennessä.

Lisää tietoa aiheesta

Kansalaiskysely EU:n kehityspolitiikasta