Uutinen

Kansainvälinen velkapäivä Sambiassa: Ei aihetta juhlaan

"Tarkoituksemme ei ole missään nimessä juhlistaa päivää, vaan muistuttaa maailman johtajia siitä, että meillä on keskeneräisiä asioita hoidettavana", totesi Sambian Jubilee-kampanjan analyytikko kansainvälisenä velkapäivänä 16.5.
Kirsi Salonen
16.5.2005

LUSAKA -- Jubilee Sambia järjesti velkapäivän ohjelmaa eri puolilla maata. Kansallisella televisiokanavalla ZNBC:llä järjestettiin velkakysymystä käsittelevä keskusteluohjelma, johon otettiin vastaan yleisön puheluita. Myös maakunnissa järjestettiin tapahtumia, joissa velkakysymyksen kiireellisyydestä muistutettiin muun muassa draaman ja teatterin keinoin.

Sambialle myönnettiin viime kuussa velkaantuneiden maiden HIPC-ohjelman mukaiset velkahelpotukset, kun se täytti Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston sille asettamat ehdot. Jubilee Sambia kuitenkin muistuttaa, että 3,8 miljardin dollarin arvoiset helpotukset toteutetaan seuraavan viidentoista vuoden aikana ja ne koskevat vain osaa maan velasta.

"Jäljellä oleva laina on edelleen valtava, eikä uusien lainojen otto ole suinkaan päättynyt", toteaa analyytikko Jack Jones Zulu.

Kansalaisjärjestöt pyrkivätkin nyt kiinnittämään lainsäätäjien ja yleisön huomion valtion velkaa koskevaan lainsäädäntöön, joka edellyttää uusien lainojen valtuutukseksi vain valtiovarainministerin allekirjoituksen.

"Sambiaan verrattuna esimerkiksi Ugandassa otetaan erittäin vähän uusia valtion lainoja. Lainanotosta päätetään eduskunnassa, jolle hallituksen on vaikea perustella lainojen tarpeellisuus", toteaa Zulu. Vaikka Jubilee Sambia edelleen kampanjoi velkojen täyden mitätöinnin puolesta, on lainanoton demokratisointi Zulun mukaan sen ehdoton edellytys.

"Uusia lainoja tulisi kaikin keinoin välttää, etenkin kun rahoittajat ovat jälleen halukkaita myöntämään Sambialle kehitysapua. Jos lainoja kuitenkin otetaan, tulisi niiden keskittyä vain tuottaviin investointeihin", hän toteaa.

Viime vuosien talouden hevoskuurin jälkeen kansa odottaa nyt hallitukselta selkeitä toimia köyhyyden vähentämiseksi. Jubilee Sambia on pyrkinyt hillitsemään kasvavia odotuksia velkahelpotusten konkreettisista seurauksista, mutta samalla se kehottaa hallitusta panostamaan sosiaalisektorin rahoittamiseen.

Jubilee Sambia ja muut kansalaisjärjestöt painottavatkin, että maan hallituksen tulisi kehittää kattava monitorointimekanismi, jolla varmistettaisiin velkahelpotusten kanavoituminen köyhyyden vähentämiseen.