Uutinen

Kansainvälinen työryhmä: Lapsityövoiman käyttö kuriin

Pekingissä pidetyssä Unescon konferenssissa päätettiin perustaa kansainvälinen työryhmä, jonka tavoitteena on kohdistaa päättäjien huomio nykyistä paremmin lapsityövoiman vähentämiseen ja koulutuksen lisäämiseen.
30.11.2005

"Kyse ei ole uudesta organisaatiosta, vaan yhteistyöstä", YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon pääjohtajan avustaja Peter Smith totesi uudesta lapsityövoimaryhmästä Xinhuan mukaan.

Pekingissä pidetyn Unescon konfrenssin yhteydessä perustetussa työryhmässä ovat Unescon ohella mukana YK:n lastenrahasto Unicef, Maailmanpankki, Kansainvälinen työjärjestö ILO sekä Global March Against Child Labor -verkosto.

Pekingiin sijoittuvan työryhmän ensimmäisiä tehtäviä on kartoittaa eri maiden tilannetta. "Meidän täytyy tietää, missä lapset ovat, keitä he ovat ja miten he ovat sijoittuneet työmarkkinoilla", Smith totesi Xinhuan uutisessa.

"Työryhmän tavoitteena on lisätä poliittista tahtoa kamppailuun lapsityövoimaa vastaan", Maailmanpankin johtokuntaan kuuluva Ad Melkert totesi Notiacias.infon mukaan. Melkert muistutti, että lapsen palkka saattaa auttaa perhettä lyhytaikaisesti, mutta pidemmällä tähtäimellä koulunkäynnin laiminlyönti tarkoittaa köyhyyden jatkumista.

"Vain saamalla lapset kouluun kansantulo voi kasvaa ja loppujen lopuksi silloin lisääntyvät myös lapsensa kouluun lähettävien vanhempien ansiot", Melkert totesi.

ILO:n kolme vuotta sitten tekemän tutkimuksen mukaan maailmassa on noin 246 miljoonaa lapsityöntekijää, ja heistä noin 180 miljoonaa on vaarallisissa töissä. Nyt perustetun työryhmän keräämät päivitetyt tilastot ovat luvassa ensi vuoden huhtikuussa, Xinhua kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta