Uutinen

Kansainvälinen EPA-päivä: Tansanian kampanjointi kiihtyy

Kansainvälistä EPA-toimintapäivää vietettiin 19.4. Tansaniassa kansalaisjärjestöjen kauppasopimusten vastaista kampanjointia on vauhditettu perustamalla uusi kauppateemoihin keskittyvä ryhmittymä.
Kenny Manara
23.4.2007

MOROGORO -- Tansanian kansalaisyhteiskunta on laittanut uuden vaihteen päälle kauppakampanjoinnissaan, sillä tavoitteena on saada EU:n ja 75 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen kehitysmaan välillä neuvoteltavat EPA-kauppasopimukset (Economic Partnership Agreements) torjuttua nykymuodossaan ennen neuvottelujen takarajaksi asetettua vuoden loppua.

Aika alkaa käydä vähiin, totesi Tansanian kansalaisjärjestöjen kattojärjestön TANGOn (Tanzania Association of Non-Governmental Organisations) toiminnanjohtaja Mary Mwingira puhuessaan hiljattain Dar es Salaamissa. TANGO onkin nyt vauhdittanut kansalaisjärjestöjen EPA-kampanjaa luomalla erillisen kaupparyhmittymän.

Ryhmässä on mukana muun muassa pienviljelijöiden MVIWATA-yhteenliittymä sekä useita akateemisia tutkijoita, merkittävimpänä professori Francis Matambalya Dar es Salaamin yliopistosta.

Mwingiran mukaan EU:n tämänhetkiset ehdotukset EPA-sopimusten sisällöstä menevät paljon pidemmälle kuin neuvottelut Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. "Olemme aktivoituneet, koska nämä sopimukset uhkaavat tehdä tyhjäksi köyhyyden vähentämiseksi tehdyt ponnistelut ja tuhota ihmisten elinkeinot Afrikassa sekä Karibian ja Tyynenmeren alueella", Mwingira totesi.

Kaupparyhmittymän mielestä EPA-sopimusten aikataulua olisi siirrettävä eteenpäin, jotta viljelijöillä ja muilla tahoilla olisi mahdollisuus arvioida sopimuksen vaikutuksia kotimaisiin talousnäkymiin.

Hyödyt ja haitat punnittava ajan kanssa

MVIWATAn näkemys on selkeä: EPA-sopimukset on pysäytettävä, sillä toteutuessaan nykymuodossaan ne merkitsisivät katastrofia pienviljelijöille.

"Johtajamme tarvitsevat riittävästi aikaa, ennen kuin he voivat allekirjoittaa sopimuksen, sillä heidän on koulutettava viljelijöitä ja muita tahoja. Ihmisille on kerrottava EPA-sopimuksen hyödyistä ja haitoista, jotta he voivat sanoa oman mielipiteensä asiaan ", MVIWATAn puheenjohtaja Daima Mhina totesi puhuessaan itäisen ja eteläisen Afrikan maanviljelijöiden foorumin koulutustilaisuudessa Morogorossa maaliskuussa.

Iringan alueelta tuleva viljelijän Andrew Epawan mukaan nykyisissä EPA-sopimuksissa on monia puutteita, joiden korjaamiseen tarvitaan riittävästi aikaa. "Ei ole mitään syytä, miksi johtajiemme pitäisi kiirehtiä allekirjoittamaan sopimusta, joka ei alun alkaenkaan ole ollut avoin. Sopimuksessa on piilossa monia asioita, jotka saattavat uhata tulevia sukupolvia, jolleivat hallitukset ole valppaina", hän sanoo.

MVIWATAn näkemykset saavat kannatusta Mary Mwingiralta. Hän toteaa Euroopan ajavan ehtoja, jotka altistavat kaikkein köyhimmät ja haavoittuvimmat ihmiset talouskriiseille ja vievät nupullaan olevalta teollisuudelta kasvun mahdollisuudet.

TANGOn kaupparyhmittymä vaatii, että Tansanian hallituksen pitäisi olla allekirjoittamatta vastavuoroisuutta vaativia kauppasopimuksia ja painostaa EU:ta tarjoamaan vähintäänkin Kaikkea paitsi aseita -sopimuksen (Everything but the arms, EBA) veroisia ehtoja. Sopimusten ulkopuolelle olisi jätettävä muun muassa palveluiden avaaminen kaupalliselle kilpailulle ja investoinnit.

Lisää tietoa aiheesta