Uutinen

Kamppailu malariaa vastaan voimistuu Afrikassa

Sars-keuhkokuumeen leviämistä pidetään uhkana myös Afrikassa. Suurempi uhka on kuitenkin malarian unohtuminen uuden tappajataudin varjoon.
James Hall
4.5.2003

"Malaria on jatkuva epidemia, joka välillä vaimenee yltyäkseen taas. Malariaa ei koskaan saada kokonaan kitkettyä, ja se voi aiheuttaa todellisen kriisin milloin tahansa", Swazimaan terveysministeriön malariayksikköä johtava John Kunene sanoo.

Hän osallistui maansa terveysministerin Sipho Shongwen kanssa huhtikuun lopulla Tansaniassa järjestettyyn malariaa käsittelevään huippukokoukseen. Mukana olivat Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön (SADC) 14 jäsenmaata.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että eteläisessä Afrikassa sairastuu malariaan 19-22 miljoonaa ihmistä vuodessa. Heistä 500 000 kuolee. Afrikan kontolle tulee 90 prosenttia kaikista malarian aiheuttamista kuolemista maailmassa. Lääkärit muistuttavat, että useimmat kuolemat olisivat ehkäistävissä, jos hoito päästäisiin aloittamaan ajoissa.

"Ongelmana on terveydenhuollon puutteellisuus. Ihmiset eivät onnistu hakeutumaan sairaalaan ja klinikoille tai niistä puuttuu tarvittavia lääkkeitä", swazimaalainen lääkäri Amos Ndlangamandla huomauttaa.
 

Lisää hyönteismyrkyllä käsiteltyjä hyttysverkkojaEteläisen Afrikan malaria-alueilla asuu kaikkiaan 88 miljoonaa ihmistä. Heistä 14 miljoonaa on alle 5-vuotiaita lapsia ja 4 miljoonaa odottavia äitejä, joille malaria voi olla erityisen kohtalokas. Etelä-Afrikassa malaria leviää tiettyyn aikaan vuodesta kolmella alueella. Monissa muissa SADC-maissa tauti on ympärivuotinen vitsaus, mikä kuormittaa terveydenhuoltoa raskaasti.

Swazimaassa, Etelä-Afrikassa ja Botswanassa malarian leviämistä on saatu kuriin erilaisten toimien yhdistelmällä. "Noissa maissa on mahdollista vapauttaa tietyt alueet kokonaan malariasta. Taudin leviämistä pystytään ehkä rajoittamaan tuntuvasti myös Zimbabwessa, Namibiassa ja Sambiassa", Graham Root kertoo. Hän työskentelee Itä-Afrikassa malarian torjuntaa edistävän Malaria Consortiumin palveluksessa.

"On lisättävä hyönteismyrkyllä käsiteltyjen hyttysverkkojen jakelua, johon yhdistetään hyttysten lisääntymisalueiden ilmaruiskutuksia. Lisäksi pitää varmistaa, että tartunnan saaneet pääsevät hoitoon erittäin nopeasti eli 24 tunnin sisällä", Root jatkaa.

Näillä keinoilla Etelä-Afrikassa on onnistuttu vähentämään malariatartuntoja 59 prosenttia 2001 ja edelleen 42 prosenttia viime vuonna. Malarian aiheuttamat kuolemat vähenivät siellä 2001 peräti 74 prosenttia edellisvuodesta ja viime vuonna edelleen 21 prosenttia.

Torjunta-aineruiskutusten vaikutus on havaittu niin hyväksi malarian torjunnassa, että pahamaineisen DDT:n käytön rajoituksia on lievennetty. "DDT on oikein käytettynä tehokas hyönteismyrkky, eikä sen tarvitse aiheuttaa haittaa ympäristölle", Root vakuuttaa.

Estääkseen malarian vastaista taistelua hautautumasta aidsin ja sarsin jalkoihin eteläisen Afrikan maat järjestivät malariahuippukokouksen alla autotempauksen otsikolla Kilpa-ajo malariaa vastaan. Autot lähtivät Etelä-Afrikan Durbanista ja saapuivat Tansanian Dar es Salaamiin, jossa kokous pidettiin. Ensimmäisen osuuden kuskina oli Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki.