Uutinen

Kamppailu jatkuu Meksikon Oaxacassa

Aktivistiryhmä yrittää uudelleen suunnata meksikolaiskylään, jonne pyrkiessään Jyri Jaakkola surmattiin.
Emilio Godoy
31.5.2010

IPS - Kansainvälinen kansalaisaktivistiryhmä aikoo yrittää 8. kesäkuuta uutta avustusmatkaa saarrettuun San Juan de Copalan intiaanikylään Meksikon levottomassa Oaxacan osavaltiossa.

Tarkoituksena on murtaa kylää kuukausien ajan ahdistanut puolisotilaallisten joukkojen saarto, vasemmistolaisen PRD-puolueen kansanedustaja Alejandro

Kohde on sama, jonne pyrkineet suomalainen Jyri Jaakkola ja meksikolainen Beatriz Alberta Cariño ammuttiin 27. huhtikuuta.

Väkivalta autonomiseksi julistautuneella triqui-intiaanien asuinalueella ei ole laantunut. Intiaanien Multi-liikkeen johtajiin kuulunut Timoteo Alejandro Ramírez ja hänen vaimonsa Cleriberta Castro murhattiin kotonaan 20. toukokuuta.

"Tunnemme itsemme puolustuskyvyttömiksi, mutta aiomme palata San Juan de Copalaan tapaamaan kuolleen ystävämme ja kollegamme perhettä", autonomisten kylien asioista tiedottava Jorge Albino julisti.

Albino ja alueella toimivat kansalaisjärjestöt syyttävät Ramírezien murhasta Oaxacan kuvernööriä Ulises Ruizia ja tätä tukevia puolueita. Johdon käsikassaraksi väitetään puolisotilaallista Ubisort-ryhmää, joka hyökkäsi myös Jaakkolaa kuljettaneen saattueen kimppuun.

Suomalaisen ja meksikolaisten ohella avustussaattueessa oli mukana aktivisteja Belgiasta, Saksasta ja Italiasta. Ulkomaalaisten mukanaolon toivottiin pitävän pyssymiehet loitolla.

Lisää tietoa aiheesta