Uutinen

Kambodzhan paikallisvaalit: hitaasti kohti demokratiaa

Helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina pidetyt Kambodzhan paikallisvaalit jäävät historiaan maan hallitsevan puolueen suurena voittona ja toivottavasti myös demokratian lopullisena esiinmarssina. Vaikka hallitseva Kambodzhan Kansanpuolue (CPP) voitti vaalit 1600:ssa maan 1621 kunnasta, oppositiopuolueista etenkin Sam Rainsyn puolue, joka voitti vain 11 kunnassa, oli tulokseen tyytyväinen.
Timo Kuronen
12.2.2002

"Kambodzhan poliittinen maisema on muuttunut dramaattisesti", puolueen keulakuva Sam Rainsy sanoi. "Maassa on nyt todellinen oppositio ja äänestystrendi osoittaa, että oppositio on vahvistumassa vaali vaalilta". Paikallisvaalien lopullinen tulos julkistetaan helmikuun lopulla.

Noin viisi miljoonaa eli reilut 80 prosenttia äänestysikäisistä kambodzhalaisista äänesti maan ensimmäisissä paikallisvaaleissa. Yli 30 vuoden aikana paikallishallitukset oli nimitetty suoraan pääkaupunki Phnom Penhistä käsin. 1970-luvulla valta oli tiukasti punaisilla khmereillä ja 1980-luvulla Vietnamin tukemalla ja Hun Senin johtamalla kommunistisella puolueella, joka muutti nimensä 1990-luvulla CPP:ksi.

Oppositiopuolueet pääsivät nyt ensimmäistä kertaa kampanjoimaan maaseudulle. Puolueita olikin mukana yhteensä kahdeksan ja ehdokkaita noin 75 000, mutta CPP:n puoluekoneisto jyräsi pikkupuolueet tehokkaasti alleen. Vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit eivät olleet vapaat eivätkä tasapuoliset.

Euroopan unionin edustaja kertoi, että vaikka vaalipäivä meni kohtuullisesti, vaalikampanja ei tarjonnut vapaata ympäristöä tai tasapuolisia mahdollisuuksia ja siksi vaalit eivät täytä kansainvälisiä standardeja. Nyt EU ei hymistellyt vaalituloksia kuten 1998 parlamenttivaaleissa, jotka se arvioi vapaiksi ja reiluiksi, vaikka kuolleita oli kymmeniä ja Hun Senin valta ei murentunut tippaakaan.

Nytkin lopputulokseen vaikutti paljon se, että oppositio ei saanut juuri mainostilaa tiedotusvälineissä. CPP hallitsi televisiotiedotusta 97-prosenttisesti Sam Rainsyn puolueen yhtä ja rojalistisen Funcinpec-puolueen kahta prosenttia vastaan.
Lisäksi vaaleja valvoneen puolueettoman komitean johtaja Koul Panha kertoi, että uhkailu ja käteislahjoitukset menivät käsi kädessä vaikuttaen lopputulokseen. Monet eivät uskaltaneet rekisteröityä äänestäjiksi tai pitivät sitä turhana. Vaalikampanjan aikana 9 kandidaattia, 14 muuta puolueaktivistia sekä yksi vaalitarkkailija kuoli hämärissä olosuhteissa.

Pääministeri Hun Sen ei itse äänestänyt ollenkaan vedoten siihen, että pääministerin täytyy olla puolueeton. Arvostelijoiden mukaan pääministerin ei pitäisi asettua puolueettoman kuninkaan asemaan, vaan hänen täytyisi näyttää esimerkkiä muille äänestäjille menemällä itse uurnille.

Monipuoluevaalit ovat pitkälti kansainvälisen painostuksen ja kehitysavun ehdollistamisen ansiota. Oppositiopuolueille seuraava askel on todellisen ruohonjuuritason politiikan ja demokratian luominen. Sam Rainsy on toiveikas, sillä hänen mukaansa ihmiset äänestivät vielä nyt vatsallaan, mutta seuraavissa vaaleissa toivottavasti jo sydämellään. Maassa on uudet parlamenttivaalit vuonna 2003.

Hetikohta vaalien jälkeen YK ilmoitti, että se vetäytyy vuosien 1975-79 kansanmurhasta vastuussa olevien punaisten khmerien erityistuomioistuimen perustamisesta. YK ei suostunut Hun Senin hallinnon vaatimukseen, että tuomioistuimen toiminta perustuisi kambodzhalaiseen lainsäädäntöön. Kambodzha aikoo toteuttaa punakhmerien päätekijöiden tuomitsemisen nyt itse, mutta hanke herättää epäilyksiä, sillä Hun Sen oli itse mukana punakhmerien toiminnassa ennen liittymistään Vietnam-mielisiin joukkoihin. Ainakin 1,7 miljoonaa henkeä vaatineen äärimaolaisen liikkeen johtaja Pol Pot kuoli 1998 ja vain kaksi muuta korkea-arvoista upseeria on pidätetty.