Uutinen

Kambodzhalaisaktivisti turvaan Suomeen

Thaimaassa yli neljä vuotta vangittuna ollut oppositioaktivisti Sok Youen vapautui vihdoin ja saapunee näinä päivinä Suomeen perheensä luo.
Timo Kuronen
26.2.2004

BANGKOK -- Viime marraskuun lopulla thaimaalainen vetoomustuomioistuin päätti, että oppositioaktivisti Sok Youen voidaan karkottaa kotimaahansa Kambodzhaan. Ihmisoikeusjärjestöt, YK ja Suomen ulkoministeriö olivat tyrmistyneitä päätöksestä, sillä Suomi oli luvannut tarjota turvapaikan YK:n pakolaisstatuksen saaneelle Sok Youenille jo pari vuotta sitten.

Oikeuden päätöksen mukaan Sok Youen oli joko karkotettava tai vapautettava vankilasta kolmen kuukauden kuluessa. Sok Youenin tukijat pelkäsivät, että hän joutuu kotimaassaan poliittisen vainon kohteeksi. Kambodzhan hallitus on syyttänyt oppositiopuolueen jäsentä Sok Youenia osallisuudesta pääministerin autosaattuetta vastaan tehtyyn hyökkäykseen vuonna 1998. Pitävää näyttöä tästä ei kuitenkaan ole.

Viimeisenä oljenkortenaan Sok Youenin puoluetoverit vetosivat Kambodzhan kuninkaaseen Norodom Sihanoukiin. Vaikka kuninkaalla ei ole poliittista valtaa, on hänen mielipiteillään monissa asioissa ratkaisevan suuri vaikutus.

Kuningas Norodomin hovi tiedotti tammikuun puolivälissä, että pääministeri Hun Sen on lähettänyt Sok Youenin armahtamista koskevan kirjeen kuninkaalle. Vaikka kirjeessä sanottiin, että pääministeri pyytää kuninkaan tukea armahtamiselle, kaikki tietävät, että ehdotus on tullut kuninkaalta itseltään. Thaimaan hallitukselle kiusallisen ihmisoikeusjutun ratkaisu oli helpotus: herkät suhteet naapurimaahan eivät vaarantuneet.

Uutistietojen mukaan Sok Youen oli vapautumassa bangkokilaisesta vankilasta torstain vastaisena yönä ja hänen on arveltu lentävän perheensä luo Suomeen mahdollisimman pian. Turvallisuussyistä lennon ajankohtaa ei kuitenkaan ole paljastettu. Thaimaan viranomaiset tietävät, että kambodzhalaisten oppositioaktivistien elämä on hengenvaarallista. Aiemmin tässä kuussa Sok Youenin puoluetoveri ammuttiin kadulle Etelä-Kambodzhassa.

Aiemmin aiheesta kirjoitettua