Uutinen

Kallis öljy ja ruoka kuristavat Karibiaa

Pienet valtiot yrittävät selvitä tilanteesta keventämällä keskinäisiä tuontitullejaan.
Bert Wilkinson
25.3.2008

IPS -- Viisivuotiaan pojan yksinhuoltajaäiti Sonita Balkaran hankkii elantonsa myymällä vaatteita torilla Guyanan pääkaupungissa Georgetownissa. Huoli toimeentulosta ahdistaa, sillä hän laskee ostovoimansa romahtaneen puoleen viime vuodesta.

"Kaikki kuviteltavissa olevat hinnat ovat nousseet. Korotukset ovat suuria, mutta palkat pysyvät ennallaan", Balkaran sanoo.

Sama tilanne piinaa asukkaita muissakin Karibian alueen valtiossa. Maaliskuussa Bahamassa pidetyn Karibian yhteisön huippukokouksen pääaiheena olikin elinkustannusten nousu. Yhteisön 12 jäsenvaltiossa asuu noin 15 miljoonaa ihmistä.

Karibialla on käynyt selväksi, että halvan ruoan ja edullisten raaka-aineiden aika on ohi. Polttoaineiden maailmanmarkkinahinnat ovat kaksinkertaistuneet vuoden aikana. Viljat seuraavat hyvää vauhtia perässä, mihin osaltaan vaikuttaa niiden käyttö biopolttoaineissa.

Helpotusta tullien poistosta

Tuonnista riippuvaisilla pienillä kehitysmailla on niukalti keinoja lievittää ulkoisten sokkien vaikutuksia talouteensa, Antiguan ja Barbudan valtiovarainministeriö arvioi hiljan.

Viranomaiset pyrkivät pitämään polttoaineiden hintoja aisoissa tukiaisilla, mutta myöntävät tien kestämättömäksi, kun öljyn hinta heiluu yli sadassa dollarissa tynnyriltä.

Karibian yhteisö on yrittänyt helpottaa tilannetta myös poistamalla yhteiset tuontitullinsa osalta elintarvikkeita ja alentamalla toisia korkeintaan kahden vuoden ajaksi.

Tuontitullit poistettiin muun muassa juustolta, ruokaöljyltä, aamiaismuroilta, maitovastikkeelta ja -jauheelta. Monien muiden elintarvikkeiden tulli pudotettiin 30:stä viiteen prosenttiin.

Bahaman kokous totesi tuontitullien alentamisen olevan ainoa jäljellä oleva keino puuttua kohoaviin elinkustannuksiin.

Alueen hallitukset ovat vedonneet Karibian yhteisöön, että se helpottaisi myös jauhojen tuontirajoituksia, vaikka tuontiyritykset kertovat, että niillä on tarpeeksi myytävää.

On myös ehdotettu Etelä-Amerikan maiden, kuten Brasilian ja Kolumbian, kanssa käytävän kaupan esteiden vähentämistä. Ne myyvät elintarvikkeita halvemmalla kuin Karibian perinteinen kauppakumppani Yhdysvallat.

Barbadoksen, Guyanan ja Trinidadin hallitukset uskovat, että kestävin ratkaisu kriisiin on oman maataloustuotannon lisääminen.

Hinnoilla pelataan politiikkaa

Hinnoista on tullut myös poliittinen ase. Esimerkiksi Barbadoksella hinnat ovat nousseet vähintään kolmasosan. Demokraattinen työväenpuolue nosti asian tammikuun vaalien pääteemaksi ja sai maanvyöryvoiton.

Tilanne hermostuttaa Grenadan pääministeriä Keith Mitchelliä, joka aikoo pyrkiä tämän vuoden vaaleissa ennen näkemättömälle neljännelle kaudelle. Hän onkin vauhdittanut alueellisia keskusteluja kriisin ratkaisuista.

Antiguan talousministeriö taas järjesti maaliskuussa julkisen keskustelun aiheesta ja selitti, että valtio ei voi tehdä juuri mitään.