Uutinen

Kalliit lannoitteet uhkaavat köyhiä

Öljy- ja biopolttoainebuumista johtuvat kysyntä ovat hilanneet lannoitteiden hinnat pilviin. Nousu iskee kehitysmaiden pienviljelijöihin, YK arvioi.
Eeva Eronen
15.8.2008

Lannoitteiden kallistuminen uhkaa puskea miljoonia uusia ihmisiä nälän kouriin, YK arvioi. Hinnoille ei näy laskua, ja kovat taksat iskevät kipeimmin kehitysmaiden köyhiin pienviljelijöihin.

Britannialaisen Guardianin käsiinsä saamien tietojen mukaan YK:n vielä julkistamattomassa raportissa arvioidaan, että lannoitteiden hinnat pysyvät korkealla ainakin kolmen vuoden ajan.

Hinnat ovat kaksinkertaistuneet - jotkin jopa viisinkertaistuneet - viimeisen 15 kuukauden aikana. Hintoja ovat hilanneet ylös öljyn ökyhinta ja Yhdysvaltain vahva kysyntä energiakasvi-innostuksen vuoksi. Kysyntää ja samalla hintoja ovat kasvattaneet myös esimerkiksi Kiina ja Intia, jotka ovat ostaneet suuria määriä lannoitteita taatakseen ruokahuoltonsa.

YK:n lannoite-ennusteen mukaan tilanne ei helpota, ennen kuin lannoitteita voidaan tuottaa nykyistä enemmän, nyt tuotantokapasiteetti on jo äärimmillään.

Pienviljelijät jäävät paitsioon

YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO:n analyytikon Jan Poulisen mukaan kaupallisiin tarkoituksiin viljelevät kykenevät vielä maksamaan lannoitteiden kipuhinnat, mutta omiin tarpeisiinsa viljelevät ovat pulassa.

"Ihmisillä ei vain ole varaa lannoitteisiin. He olivat jo aiemmin kauheassa tilanteessa, mutta nyt se vain pahenee", hän arvioi Guardianille.

Lannoitteille olisi erityisesti käyttöä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, sillä alueen viljelijöillä on pienimmät mahdollisuudet ottaa osaa kaupankäyntiin. Lisäksi loppuunkulutettuja maita olisi välttämätöntä ravita.

Vielä muutamia kuukausia sitten ajateltiin, että ruuan kallistuminen voisi lopulta kääntyä köyhien maiden viljelijöiden eduksi. YK:n mukaan oletus on virheellinen, sillä pienviljelijät kuluttavat vähäisen sadon itse tai sitten heillä ei ole mahdollisuuksia saada tuotteitaan markkinoille, joilla hinnoista voisi hyötyä.

Guardianin mukaan lannoitteiden huikea kallistuminen on jo johtanut lannoitemellakoihin Vietnamissa, Intiassa, Keniassa, Nigeriassa, Egyptissä, Pakistanissa ja Taiwanissa.

Lisää tietoa aiheesta