Uutinen

Kalastajat ja burmalaiset heikoilla Thaimaassa

Turistien ja matkailusektorin ohella Thaimaassa ovat hyökyaaltokatastrofin jäljiltä menettäneet eniten kalastajayhteisöt ja burmalaiset siirtotyöläiset.
Timo Kuronen
12.1.2005

BANGKOK -- Tsunami iski rajusti Thaimaan matkailuteollisuuteen kesken parhaan sesongin. Krabin maakunnan kauppakamarin mukaan Krabin, Phuketin ja Phang-ngan yrittäjät tulevat ehkä irtisanomaan jopa 50 000 henkeä alueen hotellien, ravintoloiden ja muiden palveluyritysten palkkalistoilta.

Peruutusten myötä muun muassa Phuketin hotellien käyttöaste on pudonnut 90 prosentista noin 10 prosenttiin, vaikka vain osa hotelleista vaurioitui tsunamissa. Khao Lakin 50 tuhoutuneen tai vaurioituneen majoitusliikkeen 7000-päinen työvoima on laitettu kilometritehtaalle. Tuhon jälkiä siivoavat rakennusliikkeiden, valtion ja armeijan väki.

Irtisanotut ihmiset ovat kuitenkin onnekkaita, jos he eivät menettäneet muuta kuin työnsä. Koti meni vain harvalta, sillä matkailukeskusten väki asuu tavallisesti kauempana turisteille varatuilta rannoilta. Paljon huonommin kävi kalastajayhteisöille, sillä hyökyaalto vei satoja ellei tuhansia ihmishenkiä, sekä tuhansia koteja ja veneitä - ja samalla elinkeinon.

Thaimaassa hyökyaalto iski pahiten Khao Lakiin ja sen pohjoispuolella sijaitsevaan suureen Nam Khemin kalastajakylään. Nam Khemissä kuoli tai on kateissa noin 2 000 ihmistä. Osa kadonneista saattaa maata vielä tyhjentämistä odottavien vanhojen kaivosjärvien pohjassa. Kylän kaikki 50 isoa ja yli 300 pientä kalastusalusta ovat poissa pelistä.

Kalastajakylien tuho ja nousu

Etelä-Thaimaan pienkalastajien liiton ja kansalaisjärjestöjen Andamanmeren rannikon yhteisötuki -verkoston keräämien tietojen mukaan yhteensä 418 kalastajakylää on kärsinyt tsunamista. Tarkempi kartoitus on ehditty tehdä 186 kylässä kuuden maakunnan alueella. Nam Khem ei kuulu vielä tähän joukkoon.

Jo kartoitetuissa kylissä menehtyi 272 ihmistä ja pieniä kalastusveneitä tuhoutui 2 477. Kala-, rapu-, katkarapu- ja kalmariverkkoja meni aaltoihin yhteensä yli 50 000 kappaletta. Vaikka monet ihmishenget säästyivät kalastajien havaittua meren oudon käytöksen ennen tsunamia, paikallinen ruokaturva ja toimeentulo ovat pitkään vaakalaudalla kalastusvälineistön täystuhon myötä.

Andamanmeren yhteisöjä tukevat järjestöt ovat koonneet ison joukon vapaaehtoisia eri puolilta Thaimaata auttamaan pahiten kärsineitä kyliä. Tiimit ovat rakentaneet väliaikaissuojia ja alkaneet rakentaa uusia asumuksia sekä järjestäneet ruoka-, terveydenhuolto ja lastenhoitopalveluja. Pienemmin vaurioin selvinneissä kylissä korjataan veneitä ja hankitaan uusia verkkoja.

Pitkän tähtäyksen tavoitteena on palauttaa yhteisöjen pienimuotoisen kalastuselinkeinon omavaraisuus sekä yhteisöjen aktiivisuus rannikon luonnonvarojen suojelemiseksi. Järjestöt keräävät lahjoituksia jälleenrakennustyötä varten.

Burmalaisten pako ahdinkoa

Laillisesti ja laittomasti Thaimaahan tulleet burmalaiset siirtotyöläiset joutuivat myös tsunamin uhreiksi. Etelä-Thaimaassa on 60 000 rekisteröityä burmalaista, mutta todellista lukua ei tiedä kukaan. Ei myöskään kuolonuhrien määrää.

"Keräämiemme tietojen mukaan 163 tsunamin uhria on tunnistettu burmalaisiksi, mutta kateissa on edelleen noin tuhat", kertoo Aung Myo Min, Thaimaan Chiang Maissa majaa pitävän Burman ihmisoikeuskoulutusinstituutin johtaja.

"Lisäksi noin tuhat muuta piileskelee viranomaisia metsissä, sillä menetettyään hyökyaallossa kaikki asiapaperinsa he pelkäävät tulevansa karkotetuksi takaisin Burmaan. Ja Thaimaahan työhön lähteneet eivät ole koskaan erityisen tervetulleita kotimaahansa", Aung Myo Min jatkaa.

Thaimaan poliisiviranomaiset ovat jo karkottaneet 1500 rekisteröimätöntä burmalaista maasta. Heidän mukaansa burmalaiset ovat ryöstelleet arvotavaroita raunioituneista hotelleista, vaikka virallisten lukujen mukaan suurin osa kiinniotetuista on ollut thaimaalaisia pikkurikollisia.

Yhtenä vaikeimmista Aung Myo Minin järjestön tehtävistä on auttaa burmalaisten kuolonuhrien tunnistamisessa. DNA-näytteen saanti menehtyneen siirtotyöläisen perheeltä Burmasta voi olla kiven takana, jos asiapapereita ei löydy eikä kukaan selviytyneistä burmalaisista tunnista vainajaa. Todennäköisimmin juuri he jäävät tsunamin tuntemattomien uhrien joukkoon.


Lisätietoja tukikeräyksestä Etelä-Thaimaan kalastajakylien jälleenrakennukseen:

Office for The Coalition Network for Andaman Coastal Community Support,
8/3 Kok-chan Rd., Tub-tieng subdistrict, Muang district, Trang 92000
Puh./fax 66-75-212-414
sähköposti: Ms. Sayamol Kaiyoorawong, noksayamol@hotmail.com

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista
Guardianin kooste Aasian katastrofista