Uutinen

Kaivosyhtiöt uhkaavat Sambian hallitusta oikeudella

Monikansalliset kaivosyhtiöt eivät sulata Sambian suunnitelmia veronkorotuksista.
Eeva Eronen
12.2.2008

Sambiassa toimivat suuret kaivosyhtiöt ja maan kaivosneuvosto (the Chamber of Mines of Zambia) ovat uhanneet maan hallitusta oikeustoimilla, jos kaivoslaki uudistetaan aiotulla tavalla.

Sambia julkisti suunnitelmansa esimerkiksi kaivostoiminnasta kerättävien verojen roimasta korotuksesta tammikuussa. Lakiuudistus kävelisi kaivosyhtiöiden kanssa tehtyjen vielä vuosia voimassa olevien sopimusten yli. Muutos toisi valtion kassaan jo tänä vuonna 400 miljoonaa dollaria.

Yhtiöt ovat myös uhanneet viedä asian soviteltavaksi Maailmanpankin kansainvälisiä investointikiistoja setvivään elimeen (ICSID), jos valtio heittää sopimukset romukoppaan niitten kanssa neuvottelematta.

Times of Zambia -lehden mukaan kaivosyhtiöt ovat ilmoittaneet olevansa edelleen valmiita uudistamaan sopimuksia, jotta niistä saataisiin molempia osapuolia tyydyttävät.

Valtio ei ole moisesta kiinnostunut. Hallitus on valmis puolustamaan lakiuudistusta vaikka oikeudessa, jos yhtiöt asian sinne saakka todella vievät, Sambian oikeusministeri Mumba Malilan kertoi lehdelle.

Kaivostoiminnasta vastaava ministeri Kalombo Mwansa taas arvioi verkkojulkaisu miningmx.comissa, ettei Maailmanpankin sovittelu johtaisi mihinkään. Pullikoinnin sijaan hän kehotti yhtiöitä hyväksymään lakiuudistuksen.

 

Lisää tietoa aiheesta