Uutinen

Kaikki pääsevät kouluun Sambiassa

Sambian koulujärjestelmän kehitystä hidastaa pula opettajista etenkin maaseudulla.
Danstan Kaunda
4.8.2008

IPS – Sambia pystyy tarjoamaan peruskoulutuksen kaikille lapsille vuoteen 2015 mennessä, kuten YK:n vuosituhattavoitteet edellyttävät, maan hallituksen tuore raportti kertoo.

Peruskoulun seitsemännelle luokalle pääsevien määrä nousi 64:stä 83 prosenttiin vuosina 2000-2006.

”Tämä on hyvän koulutuspolitiikan tulosta”, YK:n kehitysohjelman johtaja Aeneas Chuma sanoo.

Sambia on uudistanut koulutusta tarjoamalla ilmaisen peruskoulun kaikille lapsille ja hajauttamalla päätösvaltaa määrärahojen käytöstä koulutasolle.

Opettajat karttavat maaseutua

Järjestelmän pahin ongelma on opettajien puute. Joissakin maaseudun kouluissa on jopa 60 oppilasta opettajaa kohden. Moni opettaja kieltäytyy työskentelemästä maaseudulla ja ottaa mieluummin työpaikan paremmin maksavassa yksityiskoulussa kaupungissa. Opettajien työhaluja maaseudulla vähentää myös esimerkiksi koulurakennusten huono kunto.

”Elämä maaseudulla on sietämätöntä, eikä opettajia pitäisi syyttää siitä, että he kieltäytyvät työskentelemästä siellä. On epäoikeudenmukaista, että hallitus lähettää nuoria opettajia syrjäseuduille”, nuori peruskoulun opettaja Freddie Chongo valittaa.

Opettajat allekirjoittavat valmistuttuaan lupauksen työskennellä siellä, missä heidän panostaan tarvitaan. Lupaus ei ole vielä sitova, mutta opetusministeriö pyrkii saamaan siitä lakisääteisen.

Koulutukseen käytetään Sambian vuoden 2008 budjetista 15 prosenttia. Rahaa käytetään muun muassa 5 000 uuden opettajan palkkaamiseen.

Lasten koulunkäyntiä maaseudulla häiritsevät ja jopa estävät opettajien vähyyden lisäksi pitkät koulumatkat. Välimatkat vaikeuttavat myös oppimateriaalien jakamista maaseudun kouluihin.