Uutinen

Jumiutuneissa WTO-neuvotteluissa katse kohti joulukuun ministerikokousta

WTO vähättelee umpikujaa, johon kauppaneuvotteluissa on jälleen ajauduttu. Kansalaisjärjestöt arvostelevat monenkeskisen kauppajärjestelmän viimeisintä fiaskoa rankasti.
Gustavo Capdevila
31.7.2005

IPS -- Maailman kauppajärjestö WTO:n yleiskokouksen puheenjohtajana toimiva kenialainen Amina Mohamed totesi heinäkuun lopussa päättyneiden neuvottelujen jälkeen, että vielä ei voida puhua kriisistä, eikä ole syytä paniikkiin.

Mohamed myönsi kuitenkin, että neljä vuotta jatkuneen niin kutsutun Dohan kehitykseen keskittyneen neuvottelukierroksen aikana ei ole edetty odotettuihin tavoitteisiin. "Edistys, jota on saavutettu, on ollut hidasta - aivan liian hidasta."

Neuvottelujen etenemisen esteenä on ollut pääasiassa teollisuusmaiden haluttomuus protektionismin poistamiseen maatalouskaupan osalta.

"Jäsenmaiden edustusta vahvistettava kokouksissa"

Neuvottelijoiden huomio kiinnittyy seuraavaksi joulukuussa Hong Kongissa pidettävään WTO:n ministerikokoukseen, jonka tavoitteena on kuroa umpeen menetettyä aikaa ja sopia säännöistä, jotta lopullinen Dohan kierroksen sopimus saavutettaisiin vuoteen 2007 mennessä.

Jotta tähän tavoitteeseen päästäisiin, Mohamed suositti, ettei epävirallisia miniministerikokouksia järjestettäisi kauppajärjestön kotipaikan Geneven ulkopuolella. Näin aika ministerikokouksen alla hyödynnetään Mohamedin mielestä kaikkein tehokkaimmin ja järkevimmin.

"Saattaa kuitenkin olla hyödyllistä järjestää syksyn aikana ministereille tilannetta kartoittavia tilaisuuksia, jotta he voivat arvioida, onko edistystä saavutettu", puheenjohtaja lisäsi.

Paljon hiertäneeseen aiheeseen, neuvottelujen läpinäkyvyyteen, Mohamed lupasi parannusta vahvistamalla jäsenmaiden tehokasta edustusta kaikissa kokouksissa. "Jotta neuvottelut saadaan vedettyä nykyisestä umpikujasta, avainasemassa on kuitenkin todellinen poliittinen tahto - eivät poliittiset puheet, vaan teot ja rohkeus", Mohamed sanoi. "WTO:n on parannettava esityksiään nykyisestä joulukuun ministerikokouksessa."

Ensiarvoisen tärkeitä aiheita kokouksessa ovat Mohamedin mukaan maatalouskaupan ohella muiden kuin maataloustuotteiden markkinoille pääsy, laadukkaiden palvelujen tarjoajien riittävän määrän varmistaminen, sovitussa asialistassa pysyminen sääntöneuvottelujen - kuten kaupan helpottamisen - suhteen sekä mielekäs panostaminen kehitykseen neuvottelujen joka vaiheessa.

Kenen peliä pelataan?

Kansalaisjärjestöt ovat reagoineet vahvasti neuvottelujen takaiskuihin.

Kansainvälinen kauppakamari (ICC) totesi, että se on huolestunut ja erittäin pettynyt nyt päättyneisiin neuvotteluihin. "Hallitusten olisi kaksinkertaistettava ponnistuksena pitääkseen Dohan kehitysohjelma kurssissaan kohti ensi vuoden lopullisia tavoitteita. Kyse on globaalista kasvusta ja työpaikkojen luomisesta", totesi ICC:n pääsihteeri Guy Sebban.

Kansainvälisen ympäristöjärjestön Maan ystävien mukaan puolestaan "WTO:n kaltaisten organisaatioiden ajama vapaakauppa on monien mielestä aggressiivinen yritys avata kehitysmaiden markkinat länsimaiden yhtiöiden eduksi".

"WTO-neuvottelut täytyy keskeyttää. Tarvitaan syvempää ymmärrystä siitä, mitä on vaakalaudalla, kuka hyötyy ja kuka häviää", totesi Maan ystävien varapääjohtaja Tony Juniper.

Kansainvälisen kuluttajajärjestön Consumers Internationalin kauppakampanjan johtaja Emma Harrison totesi, että järjestö on hyvin pettynyt siihen, ettei WTO-neuvotteluissa ole tehty läpimurtoja, jotka varmistaisivat reilun markkinoille pääsyn, vähentäisivät kaupan esteitä ja parantaisivat köyhimpien ihmisten elinoloja.

"WTO:n kauppaneuvottelijoiden olisi poistettava kaikki vientituet ruokatuotteilta vuoteen 2010 mennessä ja varmistettava, että peruspalvelut eli vesi ja sähkö olisivat kaikkien kuluttajien ulottuvilla", Harrison totesi.

Kuluttajajärjestön näkökulmasta ministerikokouksen pitäisi keskittyä myös vastustamaan yritysmaailman painostusta kieltää tuotteiden ekomerkintä. Kuluttajatietous ei ole kaupan este, vaan perusoikeus, Harrison muistutti. Järjestö vaatii myös toimeenpanoa Dohassa 2001 sovitulle periaatteelle, jonka mukaan kehitysmailla on oikeus valmistaa tai tuoda elintärkeitä lääkkeitä kohtuullisin kuluin.

Kehitysmaille tarjotaan vähän, mutta niiltä vaaditaan paljon

World Development Movement -kansalaisjärjestö (WDM) arvosteli neuvottelujen päämääriä, jotka ovat EU:n asettamia - niissä tarjotaan vähän maataloudelle, mutta vaaditaan kehitysmailta valtavia myönnytyksiä teollisuuden tullimaksujen ja palvelukaupan suhteen.

"Jollei EU tee 180 asteen käännöstä, ei saada aikaan minkäänlaista sopimusta, joka hyödyttäisi köyhiä", WDM:n poliittisesta työstä vastaava Peter Hardstaff totesi. "Jos tässä ei onnistuta, olisi parempi, että Hong Kongin neuvottelut kariutuisivat."

Järjestön 148 jäsenmaan yleiskokouksessa jätettiin jäähyväiset lähtevälle pääjohtajalle Supachai Panitchpakdille ja toivotettiin tervetulleeksi hänen seuraajansa Pascal Lamy.

Vallanvaihtoon viitaten Peter Hardstaff totesi, että rikkaat maat eivät ole juuri vaivautuneet peittelemään innostustaan syksyllä aloittavan Lamyn valinnasta. "On epätodennäköistä, että Lamy tulisi tekemään mitään estääkseen rikkaita maita käyttämästä epädemokraattisia ja suljettuja neuvottelutaktiikoita, kuten niin sanottuja Green Room -neuvotteluja, joihin pääsevät vain kutsutut."

Oxfamin Make trade fair -kauppakampanjan vetäjä Céline Charvériat sanoi, että neuvotteluprosessista uupuu sekä poliittista tahtoa että johtajuutta. "Ilman perusteellista asennemuutosta Hong Kongin ministerikokous epäonnistuu ja kehitysmaiden mahdollisuudet hyötyä kauppauudistuksista kuihtuvat olemattomiin."