Uutinen

Jubilee-liike marssi näyttävästi Prahassa

Kimmo Lehtonen
23.9.2000

-- Kyllä marssiminen kannattaa, sanoo Suomen Jubilee-kampanjan aktiivi Riikka Kiljunen huoahtaen kiivetessään Jubilee-kulkuelaisten joukossa Letnavuoren rappusia.

Hengästyttävää marssia tahdittaa perinteinen tsekkiläinen vaskiorkesteri, jonka raavaat soittajat vetävät surumarsseja toisensa perään

Ylhäällä, entisen Stalinin patsaan ja nykyisen, yhtä lailla prahalaisten taiteellista mieltä piinaavan monimetrisen metronomirakennelman alla Riikka noin tuhannen muun marssijan kanssa ahtautuu patsasjalustan tasanteelle rauhalliseen mielenosoitukseen.

Kukkulalla vietettävän lyhyen tilaisuuden tarkoituksena on muistuttaa Prahaan kokoontuneita finanssimaailman johtajia siitä, että ratkaisematon velkaongelma maksaa ihmiskunnalle vajaan 20 000 lapsen hengen joka päivä. Siksi suuri osa marssijoita on pukeutunut mustiin ja monet kantavat ristiä olkapäällään.

Tilaisuuden tunnettu pääpuhuja, Jubilee-liikkeen yksi perustajista ja Britannian Jubilee-kampanjan johtaja Ann Pettifor muistuttaa kuulijoita aluksi siitä, että Prahaan kokoontuneilla aktivisteilla on suuri vastuu harteillaan, koska kehitysmaiden ihmiset eivät itse voi olla osoittamassa mieltä Prahassa.

"Meillä on lisäksi suuri vastuu myös siitä, että muutos Maailmanpankin ja IMF:n politiikassa saadaan aikaan rauhanomaisesti", Pettifor lähes huutaa mikrofoniin ja saa kuulijoilta aplodit.

Näin Pettifor haluaa tehdä pienen pesäeron Prahassakin pieniä mellakoita järjestäneiden ääriryhmien kanssa, jotka kilpailevat Jubilee-kampanjan kanssa satojen Prahaan saapuneiden tiedotusvälineiden edustajien suosiosta.

Pettiforin mielestä on päästävä puhumaan oikeista asioista ja neuvotteluyhteyttä sekä debattia on haettava molemmin puolin. Hänen mielestään Jubilee-kampanjalle kuuluu suuri osa kunniaa siitä, että kehitysmaiden velkaongelmaan ja kansainvälisten rahoituslaitosten roolista keskustellaan vakavasti eri foorumeilla.

Väki innostuu, kun Pettifor esittää jo tutuksi tulleen vaatimuksen kaikista köyhimpien kehitysmaiden velkojen sataprosenttisesta mitätöinnistä.

"Emme pyydä armoa emmekä sääliä kehitysmaiden ihmisille, vaan ainoastaan oikeutta." Pettiforin mukaan länsimaat käyttävät velkakysymystä aseena istuttaakseen mieleistänsä talouspolittiikkaa kehitysmaihin. "Sen seurauksena miljoonat ihmiset kuolevat."